Łosoś w cieście francuskim
Łosoś w cieście francuskim to świetny pomysł na prosty i efektowny obiad. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb. Łosoś w cieście francuskim jest klasycznym, a dla wielu osób ulubionym daniem.
Łosoś w cieście francuskim - przygotowanie
1. Pora (tylko biała część) drobno posiekać i zeszklić na maśle.
2. Łososia podzielić na mniejsze porcje, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3. Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąty dwukrotnie większe niż kawałki łososia.
4. Na każdym kawałku ciasta ułożyć na środku kawałek ryby i rozłożyć podduszonego pora, zawinąć ciasto w taki sposób, aby cała ryba była zakryta, dobrze zlepić boki i całość posmarować mlekiem.
5. Włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15-20 minut aż ciasto nabierze złotego koloru.
6. Podawać na ciepło.
Sprawdź też inne przepisy na dania z ryb:
Zobacz również: