Reklama

Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim to świetny pomysł na prosty i efektowny obiad. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb. Łosoś w cieście francuskim jest klasycznym, a dla wielu osób ulubionym daniem.

Składniki

  • 300 g łososia
  • 1 por
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Łosoś w cieście francuskim - przygotowanie

1. Pora (tylko biała część) drobno posiekać i zeszklić na maśle.

2. Łososia podzielić na mniejsze porcje, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

3. Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąty dwukrotnie większe niż kawałki łososia.

4. Na każdym kawałku ciasta ułożyć na środku kawałek ryby i rozłożyć podduszonego pora, zawinąć ciasto w taki sposób, aby cała ryba była zakryta, dobrze zlepić boki i całość posmarować mlekiem.

5. Włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15-20 minut aż ciasto nabierze złotego koloru.

Reklama

6. Podawać na ciepło.

Sprawdź też inne przepisy na dania z ryb:

Curry z rybą

Ryba z sosem cytrynowym

Kotlety z ryby i ziemniaków

Zobacz również:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | dania z ryb | Łosoś w cieście francuskim

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy