Rybna potrawka

Lekka i nietłusta, ale bardzo sycąca.

Składniki:

●2 duże filety, np. z dorsza

Reklama

●2 marchewki, obrane, pokrojone np. w kostkę

●duża cebula, posiekana w grubą kostkę

●1 kg ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych na bardzo duże kawałki

●2 ząbki czosnku, obrane i posiekane

●2 pomidory, pokrojone w kostkę

●ok. litra bulionu warzywnego lub rybnego

●1/2 szklanki wytrawnego białego wina

●olej

●2 liście laurowe

●biały pieprz, sól

●pęczek koperku

Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzej olej. Włóż cebulę i czosnek, zeszklij. Dodaj ziemniaki, liście laurowe, pomidory, marchew. Zalej bulionem i winem, tak aby warzywa były lekko przykryte. Gotuj 20-25 min, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw białym pieprzem oraz lekko solą.

2. Do garnka włóż duże kawałki ryby, przykryj i duś przez ok. 10-15 min, aż ryba zmięknie. Ponownie dopraw. Do gotowego dania dodaj pokrojony koperek. Podaj z ciemnym pieczywem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje