Rybna potrawka
Lekka i nietłusta, ale bardzo sycąca.
Składniki:
●2 duże filety, np. z dorsza
●2 marchewki, obrane, pokrojone np. w kostkę
●duża cebula, posiekana w grubą kostkę
●1 kg ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych na bardzo duże kawałki
●2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
●2 pomidory, pokrojone w kostkę
●ok. litra bulionu warzywnego lub rybnego
●1/2 szklanki wytrawnego białego wina
●olej
●2 liście laurowe
●biały pieprz, sól
●pęczek koperku
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej olej. Włóż cebulę i czosnek, zeszklij. Dodaj ziemniaki, liście laurowe, pomidory, marchew. Zalej bulionem i winem, tak aby warzywa były lekko przykryte. Gotuj 20-25 min, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw białym pieprzem oraz lekko solą.
2. Do garnka włóż duże kawałki ryby, przykryj i duś przez ok. 10-15 min, aż ryba zmięknie. Ponownie dopraw. Do gotowego dania dodaj pokrojony koperek. Podaj z ciemnym pieczywem.