Ryż: Kolor ma znaczenie

article cover
123RF/PICSEL

Ryż: Kolor ma znaczenie

Naturalny ryż brązowy ma wyraźnie wyższą wartość odżywczą, gdyż w procesie produkcji ziarna pozbawione są wyłącznie najbardziej zewnętrznej okrywy. Jego ziarna kupimy wraz z osłonką i zarodkiem. Niższy stopień przetworzenia sprawia, że naturalny ryż nie tylko dostarczy nam więcej wartości odżywczych, ale też wyższych dawek błonnika, który wypełni żołądek dając uczucie sytości, usprawni perystaltykę jelit i przemianę materii. Po ryż naturalny powinny sięgać osoby, którym zależy na smukłej sylwetce. Zawarty w nim błonnik zapobiega przejadaniu się i budzi do wytężonej pracy leniwe jelita. Ten gatunek sprawdzi się w sałatkach, daniach mięsnych, a także w połączeniu z rybami i owocami morza.
Naturalny ryż brązowy ma wyraźnie wyższą wartość odżywczą, gdyż w procesie produkcji ziarna pozbawione są wyłącznie najbardziej zewnętrznej okrywy. Jego ziarna kupimy wraz z osłonką i zarodkiem. Niższy stopień przetworzenia sprawia, że naturalny ryż nie tylko dostarczy nam więcej wartości odżywczych, ale też wyższych dawek błonnika, który wypełni żołądek dając uczucie sytości, usprawni perystaltykę jelit i przemianę materii. Po ryż naturalny powinny sięgać osoby, którym zależy na smukłej sylwetce. Zawarty w nim błonnik zapobiega przejadaniu się i budzi do wytężonej pracy leniwe jelita. Ten gatunek sprawdzi się w sałatkach, daniach mięsnych, a także w połączeniu z rybami i owocami morza.
Ryż biały o charakterystycznym złotawym odcieniu to popularny ryż paraboliczny. Ma bardziej zbitą strukturę niż biały ryż zwykły i wyższą zawartość wielu składników, głównie witamin z grupy B, a także potasu, wapnia i magnezu. Nie skleja się podczas gotowania i trudniej go rozgotować. Jest dobrym wyborem do sałatek, zup i sosów, które w polskiej tradycji wciąż zjadane są najczęściej z chlebem. Nawet dobrej jakości pieczywo nie powinno zdominować diety. Warto częściej zastępować je choćby różnymi gatunkami ryżu.
Ryż biały o charakterystycznym złotawym odcieniu to popularny ryż paraboliczny. Ma bardziej zbitą strukturę niż biały ryż zwykły i wyższą zawartość wielu składników, głównie witamin z grupy B, a także potasu, wapnia i magnezu. Nie skleja się podczas gotowania i trudniej go rozgotować. Jest dobrym wyborem do sałatek, zup i sosów, które w polskiej tradycji wciąż zjadane są najczęściej z chlebem. Nawet dobrej jakości pieczywo nie powinno zdominować diety. Warto częściej zastępować je choćby różnymi gatunkami ryżu. 123RF/PICSEL
Czarne ziarenka ryżu mają charakterystyczną orzechową nutę smakową. One nie zostały pozbawione żadnej z osłonek, dlatego mają najwyższą zawartość błonnika. Czarny ryż to prawdziwy katalizator metaboliczny. Obecny w diecie sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa też na gospodarkę węglowodanową i ogranicza wchłanianie kwasów tłuszczowych z pożywienia. Rzadziej, ale na polskich stołach gości też ryż dziki i czerwony. Warto poznać smak każdego i obserwując reakcje organizmu świadomie wybrać ten, który spełni indywidualne oczekiwania. Ewa Koza, mamsmak.com
Czarne ziarenka ryżu mają charakterystyczną orzechową nutę smakową. One nie zostały pozbawione żadnej z osłonek, dlatego mają najwyższą zawartość błonnika. Czarny ryż to prawdziwy katalizator metaboliczny. Obecny w diecie sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa też na gospodarkę węglowodanową i ogranicza wchłanianie kwasów tłuszczowych z pożywienia. Rzadziej, ale na polskich stołach gości też ryż dziki i czerwony. Warto poznać smak każdego i obserwując reakcje organizmu świadomie wybrać ten, który spełni indywidualne oczekiwania. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Biały jest w polskiej kuchni stałym bywalcem. Nikt nie pyta, z czym będą gołąbki, ani tradycyjna poniedziałkowa pomidorowa. Wiadomo, że z białym ryżem. Choć jest tani i powszechnie dostępny, zdecydowanie ustępuje innym gatunkom zawartością składników odżywczych i błonnika. Jego produkcja opiera się na suszeniu zboża i obłuskiwaniu z zasobnej w błonnik osłonki. W celu otrzymania idealnie obłych ziarenek ryż zostaje następnie wypolerowany. Większość najcenniejszych składników ryżu zostaje w ten sposób zniszczona. Biały ryż jest produktem lekkostrawnym. Powinien się znaleźć w diecie rekonwalescentów i osób z przyspieszoną perystaltyką jelit (skłonność do biegunek). Jest też dobrym wyborem przy rozszerzaniu menu po zatruciu pokarmowym.
Biały jest w polskiej kuchni stałym bywalcem. Nikt nie pyta, z czym będą gołąbki, ani tradycyjna poniedziałkowa pomidorowa. Wiadomo, że z białym ryżem. Choć jest tani i powszechnie dostępny, zdecydowanie ustępuje innym gatunkom zawartością składników odżywczych i błonnika. Jego produkcja opiera się na suszeniu zboża i obłuskiwaniu z zasobnej w błonnik osłonki. W celu otrzymania idealnie obłych ziarenek ryż zostaje następnie wypolerowany. Większość najcenniejszych składników ryżu zostaje w ten sposób zniszczona. Biały ryż jest produktem lekkostrawnym. Powinien się znaleźć w diecie rekonwalescentów i osób z przyspieszoną perystaltyką jelit (skłonność do biegunek). Jest też dobrym wyborem przy rozszerzaniu menu po zatruciu pokarmowym. 123RF/PICSEL
Zainteresowanie Polaków zdrowym żywieniem rośnie. Dziś świadomie szukamy nie tylko smacznych, ale też wartościowych odżywczo produktów. Ryż ma w tej materii mocną pozycję. Jest źródłem węglowodanów złożonych, które stopniowo uwalniając energię zapewniają dobre samopoczucie i zapobiegają napadom wilczego głodu. Ma szereg witamin i składników mineralnych oraz ważny dla jelit błonnik. Poszczególne gatunki wyraźnie różnią się jego zawartością. Sprawdźmy, czym jeszcze.
Zainteresowanie Polaków zdrowym żywieniem rośnie. Dziś świadomie szukamy nie tylko smacznych, ale też wartościowych odżywczo produktów. Ryż ma w tej materii mocną pozycję. Jest źródłem węglowodanów złożonych, które stopniowo uwalniając energię zapewniają dobre samopoczucie i zapobiegają napadom wilczego głodu. Ma szereg witamin i składników mineralnych oraz ważny dla jelit błonnik. Poszczególne gatunki wyraźnie różnią się jego zawartością. Sprawdźmy, czym jeszcze. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?