Ryż z pieczarkami w cukinii

Tak podana robi wrażenie!

Cukinia nadziewana ryżem
Cukinia nadziewana ryżem 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 okrągłe cukinie
  • 20 dag ryżu
  • 50 dag pieczarek
  • czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 20 dag sera
  • parmezan
  • łyżka masła klarowanego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • natka pietruszki
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Cukinie umyj, zetnij górę, małą łyżeczką delikatnie wydrąż środek. Pieczarki obierz, umyj. Ryż ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Paprykę umyj, pokrój w ćwiartki, wyjmij pestki, całość pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij pokrojone w kostkę cebule. Dodaj pokrojone pieczarki, smaż, aż z pieczarek wyparuje większość wody. Dodaj paprykę, smaż chwilę, mieszając. Dodaj ugotowany ryż, całość przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Smaż chwilę.

2. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Łyżką nakładaj farsz do wydrążonych cukinii, lekko go upychając. Wierzch każdej cukinii posyp startym parmezanem. Cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej wodą lub bulionem. Piecz przez 30 minut.

3. Gotowe dekoruj listkami natki pietruszki. Możesz je podać jako przystawkę, samodzielne danie lub jako dodatek do pieczonego czy duszonego mięsa.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas