Ryżowe słodkości nie tylko na deser!
Ryż zapiekany z owocami to ulubione danie każdego łasucha!
Z winogronami
2 szkl. mleka zagotuj ze szczyptą soli, łyżką cukru i cukrem waniliowym. Wsyp 10 dag ryżu i gotuj 20 min, ostudź. 1/4 kostki masła utrzyj z 2 łyżkami cukru i 2 żółtkami. Połącz z ryżem i 20 dag winogron. Dodaj pianę z 2 białek. Napełnij tym formę. Piecz 30 min w 200 st.
Z owocami leśnymi
25 dag ryżu ugotuj w 4 szkl. mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru, cukru waniliowego i szczypty cynamonu. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Napełnij masą ryżową. Łyżką rozłóż na ryżu konfiturę z owoców leśnych (1 słoiczek), posyp mielonymi migdałami. Zapiekaj 10 min w temp. 200 st.