Reklama

Reklama

Sałatka grecka z serem feta

Gdy z nieba leje się żar nie mamy ochoty na ciężkostrawne dania. Lepiej będziemy się czuli jedząc coś lżejszego, takiego jak sałatka grecka.

Składniki

  • 1 mała cebula,
  • 50 dag pomidorów,
  • 1 ogórek,
  • 60 dag kolorowej papryki,
  • 25 dag sera feta,
  • pół pęczka świeżego oregano,
  • sól, pieprz,
  • 7,5 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką (pastą paprykową),
  • 5-6 łyżek białego octu winnego,
  • 6-8 łyżek oliwy,
  • 4 marynowane ostre papryki.

Cebulę obrać, pokroić na cienkie cząstki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Papryki umyć, wysuszyć, rozciąć, usunąć środki z pestkami, a strąki pokroić na kawałeczki. Ogórek dobrze wyszorować, przeciąć wzdłuż na pół, a potem pokroić w grubsze półplasterki.

Reklama

Fetę pokroić w kostkę (wcześniej ewentualnie odsączyć z zalewy). Oregano opłukać, osuszyć. Część odłożyć do dekoracji, od reszty oderwać listki i posiekać je. Nadziewane oliwki pociąć na połówki. Warzywa przemieszać z sobą i przełożyć do czterech salaterek.

Każdą porcję warzyw oprószyć solą i pieprzem, posypać posiekanym oregano. Do salaterek dołożyć oliwki oraz ser feta. Skropić białym octem winnym i oliwą dobrej jakości. Przemieszać. Na wierzchu każdej porcji ułożyć po jednej marynowanej ostrej papryczce. Przed podaniem sałatkę udekorować odłożonym oregano. Serwować np. z chrupiącą bagietką pełnoziarnistą. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje