Sałatka grecka z serem feta
Gdy z nieba leje się żar nie mamy ochoty na ciężkostrawne dania. Lepiej będziemy się czuli jedząc coś lżejszego, takiego jak sałatka grecka.
Cebulę obrać, pokroić na cienkie cząstki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Papryki umyć, wysuszyć, rozciąć, usunąć środki z pestkami, a strąki pokroić na kawałeczki. Ogórek dobrze wyszorować, przeciąć wzdłuż na pół, a potem pokroić w grubsze półplasterki.
Fetę pokroić w kostkę (wcześniej ewentualnie odsączyć z zalewy). Oregano opłukać, osuszyć. Część odłożyć do dekoracji, od reszty oderwać listki i posiekać je. Nadziewane oliwki pociąć na połówki. Warzywa przemieszać z sobą i przełożyć do czterech salaterek.
Każdą porcję warzyw oprószyć solą i pieprzem, posypać posiekanym oregano. Do salaterek dołożyć oliwki oraz ser feta. Skropić białym octem winnym i oliwą dobrej jakości. Przemieszać. Na wierzchu każdej porcji ułożyć po jednej marynowanej ostrej papryczce. Przed podaniem sałatkę udekorować odłożonym oregano. Serwować np. z chrupiącą bagietką pełnoziarnistą.