Sałatka grecka z serem feta
Gdy z nieba leje się żar nie mamy ochoty na ciężkostrawne dania. Lepiej będziemy się czuli jedząc coś lżejszego, takiego jak sałatka grecka.

Składniki
- 1 mała cebula,
- 50 dag pomidorów,
- 1 ogórek,
- 60 dag kolorowej papryki,
- 25 dag sera feta,
- pół pęczka świeżego oregano,
- sól, pieprz,
- 7,5 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką (pastą paprykową),
- 5-6 łyżek białego octu winnego,
- 6-8 łyżek oliwy,
- 4 marynowane ostre papryki.
Cebulę obrać, pokroić na cienkie cząstki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Papryki umyć, wysuszyć, rozciąć, usunąć środki z pestkami, a strąki pokroić na kawałeczki. Ogórek dobrze wyszorować, przeciąć wzdłuż na pół, a potem pokroić w grubsze półplasterki.
Fetę pokroić w kostkę (wcześniej ewentualnie odsączyć z zalewy). Oregano opłukać, osuszyć. Część odłożyć do dekoracji, od reszty oderwać listki i posiekać je. Nadziewane oliwki pociąć na połówki. Warzywa przemieszać z sobą i przełożyć do czterech salaterek.
Każdą porcję warzyw oprószyć solą i pieprzem, posypać posiekanym oregano. Do salaterek dołożyć oliwki oraz ser feta. Skropić białym octem winnym i oliwą dobrej jakości. Przemieszać. Na wierzchu każdej porcji ułożyć po jednej marynowanej ostrej papryczce. Przed podaniem sałatkę udekorować odłożonym oregano. Serwować np. z chrupiącą bagietką pełnoziarnistą.