Sałatka grecka z serem feta

Gdy z nieba leje się żar nie mamy ochoty na ciężkostrawne dania. Lepiej będziemy się czuli jedząc coś lżejszego, takiego jak sałatka grecka.

Idealna na upały
Idealna na upały 123RF/PICSEL

Cebulę obrać, pokroić na cienkie cząstki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Papryki umyć, wysuszyć, rozciąć, usunąć środki z pestkami, a strąki pokroić na kawałeczki. Ogórek dobrze wyszorować, przeciąć wzdłuż na pół, a potem pokroić w grubsze półplasterki.

Fetę pokroić w kostkę (wcześniej ewentualnie odsączyć z zalewy). Oregano opłukać, osuszyć. Część odłożyć do dekoracji, od reszty oderwać listki i posiekać je. Nadziewane oliwki pociąć na połówki. Warzywa przemieszać z sobą i przełożyć do czterech salaterek.

Każdą porcję warzyw oprószyć solą i pieprzem, posypać posiekanym oregano. Do salaterek dołożyć oliwki oraz ser feta. Skropić białym octem winnym i oliwą dobrej jakości. Przemieszać. Na wierzchu każdej porcji ułożyć po jednej marynowanej ostrej papryczce. Przed podaniem sałatkę udekorować odłożonym oregano. Serwować np. z chrupiącą bagietką pełnoziarnistą. 

Sałatka z karczochów z jajkiemInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas