Reklama

Reklama

Sałatka grzybowa

Pyszna, aromatyczna sałatka.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 2 dag suszonych borowików,
- 1/4 szklanki letniej wody,
- 25 dag kurek (mrożonych lub sterylizowanych),
- 20 dag pieczarek,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- pęczek dymki,
- 1 żółtko,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka octu winnego,
- 1/4 szklanki oleju,
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
- 3 łyżki posiekanych świeżych,
- listków bazylii

Przygotowanie:

1. Borowiki zalać letnią wodą, moczyć 2-3 godziny. Kurki osączyć z zalewy lub rozmrozić. Oczyścić pieczarki. Pieczarki pokroić w plasterki. Razem z kurkami podsmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać posiekane borowiki razem z wodą, w której się moczyły. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić.
2. Odciąć szczypior od dymki, a białe cebulki pokroić w talarki. Przygotować sos: żółtko, ocet, musztardę, szczyptę soli i łyżeczkę cukru utrzeć na jednolitą masę stopniowo dolewając olej. Na koniec majonez wymieszać ze śmietaną i posiekaną bazylią. Połączyć ze smażonymi grzybami oraz talarkami dymki. Sałatkę przyprawić na ostro solą i pieprzem, udekorować szczypiorkiem i bazylią.
Czas przygotowania:25 minut
1 porcja: 220 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: sałatka | sałatki | grzyby

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje