Sałatka grzybowa
Pyszna, aromatyczna sałatka.

Składniki na 6 porcji:
- 2 dag suszonych borowików, - 1/4 szklanki letniej wody, - 25 dag kurek (mrożonych lub sterylizowanych), - 20 dag pieczarek, - 2 łyżki masła, - sól, pieprz, - pęczek dymki, - 1 żółtko, - łyżeczka musztardy, - łyżeczka octu winnego,- 1/4 szklanki oleju, - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, - 3 łyżki posiekanych świeżych, - listków bazylii
Przygotowanie:
1. Borowiki zalać letnią wodą, moczyć 2-3 godziny. Kurki osączyć z zalewy lub rozmrozić. Oczyścić pieczarki. Pieczarki pokroić w plasterki. Razem z kurkami podsmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać posiekane borowiki razem z wodą, w której się moczyły. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić. 2. Odciąć szczypior od dymki, a białe cebulki pokroić w talarki. Przygotować sos: żółtko, ocet, musztardę, szczyptę soli i łyżeczkę cukru utrzeć na jednolitą masę stopniowo dolewając olej. Na koniec majonez wymieszać ze śmietaną i posiekaną bazylią. Połączyć ze smażonymi grzybami oraz talarkami dymki. Sałatkę przyprawić na ostro solą i pieprzem, udekorować szczypiorkiem i bazylią. Czas przygotowania:25 minut 1 porcja: 220 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!