Sałatka imprezowa
Jest po prostu przepyszna! Każdy, kto jej próbował, sięgał po dokładkę. Sekret smaku? Doskonałe proporcje i połączenie składników oraz obowiązkowe chłodzenie.

Składniki
- 1/2 główki większej kapusty pekińskiej
- 1 papryka czerwona
- 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 180 g po osączeniu)
- 250 g szynki konserwowej
- 4-5 łyżek majonezu
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- 2 woreczki ryżu basmati
1. Dwa woreczki ryżu gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Gotowy ryż wyjmujemy z woreczków i pozostawiamy do przestudzenia.2. 1/2 główki kapusty szatkujemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy drobno. Kroimy też szynkę w kostkę.3. W misce łączymy przestudzony ryż, poszatkowaną kapustę, pokrojoną paprykę i szynkę oraz osączony z zalewy seler. Dodajemy 4-5 łyżek majonezu, doprawiamy całość solą, pieprzem, oregano i bazylią. Mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną.