Sałatka indyjska z kurczakiem
Kolorowa i bardzo smaczna!

Składniki
- 4 filety z kurczaka (ok. 1 kg)
- łyżka garam masali (kupisz ją w sklepach z orientalną żywnością lub zrobisz sama, patrz ramka poniżej)
- 2 łyżki oliwy
- 2 garście rukoli lub rukwi wodnej
- 2 pomidory, pokrojone w cząstki
- 2 ogórki, cienko pokrojone wzdłuż
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- łyżeczka brązowego cukru
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj oliwę z garam masalą i natrzyj marynatą mięso. Włóż do miski, przykryj i odstaw na 30 minut. 2. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż na niej mięso na rumiano (po 5 minut z każdej strony). Przykryj, aby doszło, po czym pokrój w cienkie plastry. 3. Na półmisku rozłóż rukolę, następnie kurczaka, pomidory i ogórki. Jogurt wymieszaj z cukrem i kminem. Polej sałatkę sosem. Podawaj z chlebkiem indyjskim, pitą lub bagietką.