Sałatka indyjska z kurczakiem

Kolorowa i bardzo smaczna!

Składniki

  • 4 filety z kurczaka (ok. 1 kg)
  • łyżka garam masali (kupisz ją w sklepach z orientalną żywnością lub zrobisz sama, patrz ramka poniżej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 garście rukoli lub rukwi wodnej
  • 2 pomidory, pokrojone w cząstki
  • 2 ogórki, cienko pokrojone wzdłuż
  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj oliwę z garam masalą i natrzyj marynatą mięso. Włóż do miski, przykryj  i odstaw na 30 minut. 

2. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż na niej mięso na rumiano (po 5 minut z każdej strony). Przykryj, aby doszło, po czym pokrój w cienkie plastry.   

3. Na półmisku rozłóż rukolę, następnie kurczaka, pomidory i ogórki. Jogurt wymieszaj z cukrem i kminem. Polej  sałatkę sosem. Podawaj z chlebkiem  indyjskim, pitą lub bagietką. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje