Sałatka kalafiorowo-brokułowa na letnie dni
Sałatka kalafiorowo-brokułowa jest nie tylko łatwa, ale niezwykle zdrowa. Dieta bogata w warzywa może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Najlepiej, aby w naszym jadłospisie znalazły się warzywa bogate w glukozynolany czyli np. kalafior czy brokuły. Dlatego sałatka kalafiorowo-brokułowa jest doskonałym pomysłem na urozmaicenie naszej codziennej diety.

Składniki
- 200g różyczek brokułu
- 200g różyczek kalafiora
- 2 pomidory
- 100g tartego żółtego sera
- szczypior
- 20 g rzodkiewek
- mały jogurt naturalny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- curry
Sałatka kalafiorowo-brokułowa - wykonanie:
1. Kalafior i brokuł umyj, podziel na różyczki i wrzuć do gotującej się osolonej wody. Pomidora umyj i pokrój w kostkę lub na ćwiartki. Szczypior również umyj i grubo posiekaj.
2. Kalafior, brokuł i pomidory włóż do miski, wymieszaj.
3. W osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny, oliwę, pieprz, sól, ser żółty oraz curry. 4. Połącz sos z warzywami w misce, wymieszaj. Sałatkę kalafiorowo-brokułową podawaj na zimno lub ciepło z chrupiącymi grzankami lub solo.***Lubisz sałatki? Sprawdź inne przepisy:Sałatka z jajkiem i tuńczykiem to gratka dla wielbicieli ryb. Sałatka z burakiem i mozzarellą to pyszny pomysł na kolację, a sałatka deserowa sprawdzi się na słodko.***Zobacz również: