Reklama

Reklama

Sałatka kalafiorowo-brokułowa na letnie dni

Sałatka kalafiorowo-brokułowa jest nie tylko łatwa, ale niezwykle zdrowa. Dieta bogata w warzywa może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Najlepiej, aby w naszym jadłospisie znalazły się warzywa bogate w glukozynolany czyli np. kalafior czy brokuły. Dlatego sałatka kalafiorowo-brokułowa jest doskonałym pomysłem na urozmaicenie naszej codziennej diety.

Składniki

  • 200g różyczek brokułu
  • 200g różyczek kalafiora
  • 2 pomidory
  • 100g tartego żółtego sera
  • szczypior
  • 20 g rzodkiewek
  • mały jogurt naturalny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • curry

Sałatka kalafiorowo-brokułowa - wykonanie:

1. Kalafior i brokuł umyj, podziel na różyczki i wrzuć do gotującej się osolonej wody. Pomidora umyj i pokrój w kostkę lub na ćwiartki.  Szczypior również umyj i grubo posiekaj.

2. Kalafior, brokuł i pomidory włóż do miski, wymieszaj. 

3. W osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny, oliwę, pieprz, sól, ser żółty oraz curry. 

4. Połącz sos z warzywami w misce, wymieszaj. Sałatkę kalafiorowo-brokułową podawaj na zimno lub ciepło z chrupiącymi grzankami lub solo.

***

Lubisz sałatki? Sprawdź inne przepisy:

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem to gratka dla wielbicieli ryb. 

Sałatka z burakiem i mozzarellą to pyszny pomysł na kolację, a sałatka deserowa sprawdzi się na słodko.

***
Zobacz również: 


Reklama



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje