Sałatka kalafiorowo-brokułowa na letnie dni
Sałatka kalafiorowo-brokułowa jest nie tylko łatwa, ale niezwykle zdrowa. Dieta bogata w warzywa może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Najlepiej, aby w naszym jadłospisie znalazły się warzywa bogate w glukozynolany czyli np. kalafior czy brokuły. Dlatego sałatka kalafiorowo-brokułowa jest doskonałym pomysłem na urozmaicenie naszej codziennej diety.
Sałatka kalafiorowo-brokułowa - wykonanie:
1. Kalafior i brokuł umyj, podziel na różyczki i wrzuć do gotującej się osolonej wody. Pomidora umyj i pokrój w kostkę lub na ćwiartki. Szczypior również umyj i grubo posiekaj.
2. Kalafior, brokuł i pomidory włóż do miski, wymieszaj.
3. W osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny, oliwę, pieprz, sól, ser żółty oraz curry.
4. Połącz sos z warzywami w misce, wymieszaj. Sałatkę kalafiorowo-brokułową podawaj na zimno lub ciepło z chrupiącymi grzankami lub solo.
***
Lubisz sałatki? Sprawdź inne przepisy:
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem to gratka dla wielbicieli ryb.
Sałatka z burakiem i mozzarellą to pyszny pomysł na kolację, a sałatka deserowa sprawdzi się na słodko.
***
Zobacz również: