Reklama

Reklama

Sałatka z burakiem i mozzarellą

Sałatka z burakiem i mozzarellą to świetny pomysł na sałatkę podawaną do grillowanego mięsa. Połączenie buraka i sera, którym jest mozzarella sprawdza się idealnie w kuchni.

Składniki

  • 250 g sera mozzarella
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika
  • 2 buraki
  • mix sałat
  • Sól i pieprz do smaku

Buraki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy posiekanym tymiankiem.

Odstawiamy na chwilę, a następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż buraki zmiękną. 

Mozzarellę kroimy w kostkę, podobnie suszone pomidory. Sałatę płuczemy i osuszamy. Do sałaty dodajemy upieczone buraki, mozzarellę i pomidory. Na suchej patelni podprażamy słonecznik i dodajemy do sałatki. 

Całość mieszamy i skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: sałatka | burak | mozzarella

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje