Sałatka z burakiem i mozzarellą

Sałatka z burakiem i mozzarellą to świetny pomysł na sałatkę podawaną do grillowanego mięsa. Połączenie buraka i sera, którym jest mozzarella sprawdza się idealnie w kuchni.

Sałatka z burakiem i mozzarellą nadaje się doskonale do potraw z grilla
Sałatka z burakiem i mozzarellą nadaje się doskonale do potraw z grilla 123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g sera mozzarella
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika
  • 2 buraki
  • mix sałat
  • Sól i pieprz do smaku

Buraki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy posiekanym tymiankiem.

Odstawiamy na chwilę, a następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż buraki zmiękną.

Mozzarellę kroimy w kostkę, podobnie suszone pomidory. Sałatę płuczemy i osuszamy. Do sałaty dodajemy upieczone buraki, mozzarellę i pomidory. Na suchej patelni podprażamy słonecznik i dodajemy do sałatki.

Całość mieszamy i skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku.

"Ewa gotuje": Zalewajka na białej kiełbasiePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas