Sałatka z burakiem i mozzarellą
Sałatka z burakiem i mozzarellą to świetny pomysł na sałatkę podawaną do grillowanego mięsa. Połączenie buraka i sera, którym jest mozzarella sprawdza się idealnie w kuchni.
Buraki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy posiekanym tymiankiem.
Odstawiamy na chwilę, a następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż buraki zmiękną.
Mozzarellę kroimy w kostkę, podobnie suszone pomidory. Sałatę płuczemy i osuszamy. Do sałaty dodajemy upieczone buraki, mozzarellę i pomidory. Na suchej patelni podprażamy słonecznik i dodajemy do sałatki.
Całość mieszamy i skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku.