Sałatka marchewkowa ze śliwkami kalifornijskimi
Zaskakująco lekka!
Składniki:
- 1 kg cienkich, obranych marchewek
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka suszonych śliwek kalifornijskich
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki prażonych ziaren sezamu
Przygotowanie:
1. Marchew pokrój w 2,5 centymetrowe słupki. Następnie wrzuć ją do wrzącej, osolonej wody. Gotuj marchew ok. 5 min. aż stanie się miękka, ale nie rozgotowana. Odcedź. W dużej misce wymieszaj sok z cytryny, olej, paprykę, cynamon, kumin i sól. Dodaj marchew, śliwki kalifornijskie i kolendrę.
2. Wymieszaj całość delikatnie. Przełóż do miski lub rozdziel na talerzach. Wierzch posyp sezamem.