Sałatka paprykowa z indykiem

Dla miłośników sałatek makaronowych

Sałatka makaronowa
Sałatka makaronowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron, zamieszaj go. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8-10 minut. 

2. W tym czasie mięso opłucz, osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Obie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz,  pokrój w kosteczkę. Dymki oczyść, potnij w ukośne, grubsze plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso. Smaż je, mieszając, przez 8-10 minut. Zdejmij, wystudź. Na tym samym tłuszczu krótko podsmaż kostki papryki.  

3. Sos: jogurt połącz z sokiem cytrynowym oraz chrzanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

4. Makaron wymieszaj  z kawałeczkami indyka i dymkami. Dodaj podsmażoną paprykę. Składniki lekko oprósz solą oraz pieprzem, przemieszaj. Polej sosem chrzanowym. 

5. Szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Posyp nim gotową sałatkę

Sałatka z burakamiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas