Sałatka paprykowa z indykiem
Dla miłośników sałatek makaronowych

Składniki
- 30 dag makaronu średnie spiralki
- 40 dag mięsa gulaszowego z indyka
- po 1 strąku czerwonej i żółtej papryki
- 2 dymki
- 2 łyżki oleju
na sos
- 1 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki startego chrzanu (ze słoika)
- dodatki
- sól
- pieprz
- suszone zioła prowansalskie
- cienki szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron, zamieszaj go. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8-10 minut. 2. W tym czasie mięso opłucz, osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Obie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w kosteczkę. Dymki oczyść, potnij w ukośne, grubsze plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso. Smaż je, mieszając, przez 8-10 minut. Zdejmij, wystudź. Na tym samym tłuszczu krótko podsmaż kostki papryki. 3. Sos: jogurt połącz z sokiem cytrynowym oraz chrzanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 4. Makaron wymieszaj z kawałeczkami indyka i dymkami. Dodaj podsmażoną paprykę. Składniki lekko oprósz solą oraz pieprzem, przemieszaj. Polej sosem chrzanowym. 5. Szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Posyp nim gotową sałatkę