Sałatka paprykowa z indykiem
Dla miłośników sałatek makaronowych
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron, zamieszaj go. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8-10 minut.
2. W tym czasie mięso opłucz, osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Obie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w kosteczkę. Dymki oczyść, potnij w ukośne, grubsze plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso. Smaż je, mieszając, przez 8-10 minut. Zdejmij, wystudź. Na tym samym tłuszczu krótko podsmaż kostki papryki.
3. Sos: jogurt połącz z sokiem cytrynowym oraz chrzanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Makaron wymieszaj z kawałeczkami indyka i dymkami. Dodaj podsmażoną paprykę. Składniki lekko oprósz solą oraz pieprzem, przemieszaj. Polej sosem chrzanowym.
5. Szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Posyp nim gotową sałatkę