Reklama

Reklama

Sałatka ryżowa w melonie

Zaskakująca!

Składniki:

  • 1 melon miodowy
  • 10 dag ryżu
  • 3-4 kawałki suszonych pomidorów
  • 2 duże plasterki gotowanej szynki
  • 3 łyżki zielonych oliwek
  • sól biały pieprz
  • mięta oraz kapary ze słoika do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ryż opłucz na sitku, osącz, przesyp do garnka. Zalej posolonym wrzątkiem. Gotuj go 20 minut do miękkości, odcedź, dobrze osącz. Odstaw do wystudzenia.

2. Suszone pomidory osącz, 3-4 łyżki zalewy z pomidorów zachowaj. Pomidory oraz plasterki szynki pokrój na drobne kawałeczki. Melon umyj, wytrzyj do sucha, przekrój na pół. Półokrągłą łyżeczką wydrąż miąższ, formując przy tym kuleczki. Ew. miąższ wydrąż i pokrój go w kostkę.

3. Kawałeczki melona wymieszaj z zielonymi oliwkami oraz pozostałymi składnikami sałatki. Polej zalewą z pomidorów. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę nałóż do łupinek melona. Przed podaniem udekoruj ją kaparami oraz listkami mięty.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama