Sałatka śledziowa
Sałatka w sam raz na karnawałowy stół. Prosta do przygotowania i wyjątkowo smaczna.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, ostudź i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę lub półplasterki.
2. Płaty włóż do miski, zalej zimną wodą lub mlekiem i pozostaw do namoczenia (czas moczenia zależy od tego, jak bardzo słone są filety). Wyjmij, osącz. Pokrój w paseczki.
3. Suszoną żurawinę przebierz, włóż do osobnej miseczki i również zalej wodą oraz odstaw do namoczenia. Po 10-15 minutach osącz.
4. Jabłka umyj, pozostaw ze skórką. Wydrąż gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Obierz i pokrój w krążki czerwoną cebulę. Połowę sparzonej cytryny pokrój w półplasterki. Opłucz i osusz koperek, posiekaj grubo. Śledzie połącz z ziemniakami, jabłkami, żurawiną i cebulą oraz 2-3 łyżkami oleju i sokiem z cytryny do smaku. Dopraw cukrem i pieprzem, posyp koperkiem.
Zalewa z moczenia
Moczyłaś śledzie w mleku? Nie wylewaj go. Połącz mleko z gęstą kwaśną śmietaną, dodaj posiekaną i sparzoną na sicie cebulę oraz pieprz i odrobinę soku z cytryny. Podawaj jako postne danie z ziemniakami.