Reklama

Reklama

Sałatka śledziowa

Sałatka w sam raz na karnawałowy stół. Prosta do przygotowania i wyjątkowo smaczna.

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 8 płatów śledziowych z oleju
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 winne jabłka
  • 1 duża czerwona cebula (lub 2 mniejsze)
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek koperku
  • olej
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, ostudź i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę lub półplasterki.

Reklama

2. Płaty włóż do miski, zalej zimną wodą lub mlekiem i pozostaw do namoczenia (czas moczenia zależy od tego, jak bardzo słone są filety). Wyjmij, osącz. Pokrój w paseczki.

3. Suszoną żurawinę przebierz, włóż do osobnej miseczki i również zalej wodą oraz odstaw do namoczenia. Po 10-15 minutach osącz.

4. Jabłka umyj, pozostaw ze skórką. Wydrąż gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Obierz i pokrój w krążki czerwoną cebulę. Połowę sparzonej cytryny pokrój w półplasterki. Opłucz i osusz koperek, posiekaj grubo. Śledzie połącz z ziemniakami, jabłkami, żurawiną i cebulą oraz 2-3 łyżkami oleju i sokiem z cytryny do smaku. Dopraw cukrem i pieprzem, posyp koperkiem.

Zalewa z moczenia

Moczyłaś śledzie w mleku? Nie wylewaj go. Połącz mleko z gęstą kwaśną śmietaną, dodaj posiekaną i sparzoną na sicie cebulę oraz pieprz i odrobinę soku  z cytryny. Podawaj jako postne danie z ziemniakami.

Dowiedz się więcej na temat: Sałatka śledziowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje