Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Lekka i smaczna!
Składniki:
- filety śledziowe a’la matjas - 6 sztuk
- ananas z puszki - 6 plasterków
- jajka ugotowane na twardo - 3 sztuki
- papryka konserwowa - 1 mały słoiczek
- sos tatarski np.Tarsmak
- 1 słoiczek 200g
- dojrzały granat - ½ sztuki
- płatki chilli
- ocet spirytusowy - ½ szklanki
- woda - 1 litr
Przygotowanie:
1. Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i nabrały lekko octowego posmaku. Ananasa, jajko i paprykę pokroić w średnią kostkę, dodać odsączone i pokrojone w cząstki śledzie i wszystko połączyć z sosem tatarskim.
2. Sałatkę wyłożyć do miseczki i posypać płatkami chilli i pestkami granata.
Smacznego!