Sałatka tuńczykowa z oliwkami

Przygotujesz ją w mig!

Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Makaron wrzuć na lekko posolony wrzątek. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu (ok. 10 minut). Tuńczyka osącz z zalewy. Rybę przełóż do salaterki, rozdrobnij widelcem. Oliwki pokrój w plasterki. Dodaj do tuńczyka. Suszone pomidory drobniutko posiekaj. 

2. Ocet winny wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj sól oraz pieprz (do smaku). Porcjami domieszaj oliwę. Ubij trzepaczką gęsty sos winegret. Wymieszaj go z posiekanymi pomidorami. 

3. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Wrzuć go do salaterki z rybą oraz oliwkami. Wszystkie składniki lekko oprósz pieprzem i ziołami prowansalskimi. Polej przygotowanym sosem. Przemieszaj. Przed podaniem sałatkę posyp listkami bazylii.

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas