Sałatka tuńczykowa z oliwkami

Przygotujesz ją w mig!

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 20 dag kolorowego makaronu (średnie rurki)
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 4 łyżki czarnych oliwek (bez pestek)
  • 2 kawałki suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • suszone zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

1. Makaron wrzuć na lekko posolony wrzątek. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu (ok. 10 minut). Tuńczyka osącz z zalewy. Rybę przełóż do salaterki, rozdrobnij widelcem. Oliwki pokrój w plasterki. Dodaj do tuńczyka. Suszone pomidory drobniutko posiekaj. 

2. Ocet winny wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj sól oraz pieprz (do smaku). Porcjami domieszaj oliwę. Ubij trzepaczką gęsty sos winegret. Wymieszaj go z posiekanymi pomidorami. 

3. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Wrzuć go do salaterki z rybą oraz oliwkami. Wszystkie składniki lekko oprósz pieprzem i ziołami prowansalskimi. Polej przygotowanym sosem. Przemieszaj. Przed podaniem sałatkę posyp listkami bazylii. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje