Sałatka tuńczykowa z oliwkami
Przygotujesz ją w mig!

Składniki
- 20 dag kolorowego makaronu (średnie rurki)
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 4 łyżki czarnych oliwek (bez pestek)
- 2 kawałki suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka bazylii
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- suszone zioła prowansalskie
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Makaron wrzuć na lekko posolony wrzątek. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu (ok. 10 minut). Tuńczyka osącz z zalewy. Rybę przełóż do salaterki, rozdrobnij widelcem. Oliwki pokrój w plasterki. Dodaj do tuńczyka. Suszone pomidory drobniutko posiekaj. 2. Ocet winny wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj sól oraz pieprz (do smaku). Porcjami domieszaj oliwę. Ubij trzepaczką gęsty sos winegret. Wymieszaj go z posiekanymi pomidorami. 3. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Wrzuć go do salaterki z rybą oraz oliwkami. Wszystkie składniki lekko oprósz pieprzem i ziołami prowansalskimi. Polej przygotowanym sosem. Przemieszaj. Przed podaniem sałatkę posyp listkami bazylii.