Sałatka w koronie z cykorii
Królowa wśród sałatek.

Składniki na 4 porcje:
- 6 jajek, - puszka kukurydzy, - 3 ogórki konserwowe, - 25 dag szynki, - 1 por (biała część), - 6 łyżek majonezu, - natka pietruszki, - sól, pieprz, - kilka listków cykorii Przygotowanie:
1. Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram ze skorupek i kroję w kostkę. 2. Pora i natkę pietruszki myję, osuszam, drobno kroję, oprószam solą. 3. Ogórki kroję w drobną kostkę. Szynkę kroję w cienkie paski. Kukurydzę z zalewą mieszam z majonezem i pozostałymi składnikami, przyprawiam do smaku. 4. Przekładam gotową sałatkę do salaterki. Opłukane i osuszone listki cykorii układam w taki sposób, żeby tworzyły wokół sałatki malowniczą koronę.