Sałatka w koronie z cykorii

Królowa wśród sałatek.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 6 jajek,
- puszka kukurydzy,
- 3 ogórki konserwowe,
- 25 dag szynki,
- 1 por (biała część),
- 6 łyżek majonezu,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- kilka listków cykorii Przygotowanie:

1. Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram ze skorupek i kroję w kostkę.
2. Pora i natkę pietruszki myję, osuszam, drobno kroję, oprószam solą.
3. Ogórki kroję w drobną kostkę. Szynkę kroję w cienkie paski. Kukurydzę z zalewą mieszam z majonezem i pozostałymi składnikami, przyprawiam do smaku.
4. Przekładam gotową sałatkę do salaterki. Opłukane i osuszone listki cykorii układam w taki sposób, żeby tworzyły wokół sałatki malowniczą koronę.