Sałatka Waldorf
Nowojorska sałatka Waldorf została wymyślona pod koniec XIX wieku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, który był kierownikiem Sali Hotelu Waldorf. Przepis na sałatkę z jabłek i selera zamieścił później w swojej książce kucharskiej. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Nasza propozycja została urozmaicona również rodzynkami bursztynowymi.
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 mały seler (do 150 g)
- 50 g rodzynek bursztynowych np. Bakalland
- 2 garści rukoli
- 1 cebula dymka
- 100 g orzechów włoskich np. Bakalland
- Pieprz, sól
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
1. Obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoc mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiał. Seler na kilka sekund zanurzamy we wrzącej wodzie. Po wyjęciu kroimy go w słupki. Następnie myjemy dymkę i drobno siekamy. Wkładamy do szklanki rukolę, seler, jabłka i dymkę.
2. Mieszamy wszystkie składniki. Oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos: jogurt naturalny dodajemy do majonezu, polewamy sałatkę i mieszamy. Posypujemy rodzynkami i orzechami włoskimi.