Sałatka wiosenna
Proponujemy nieskomplikowane i najsmaczniejsze przepisy dla maluchów na wielkanocny stół!
Nie tylko dorośli mogą delektować się przeróżnymi smakami i aromatami wielkanocnych pyszności, dlatego też przygotowaliśmy kulinarne propozycję dla naszych najmłodszych smakoszy!
Składniki:
● kilka listków roszponki
● 3 łyżki kukurydzy konserwowej
● 5 rzodkiewek
● kawałek ogórka
● kilka gałązek szczypiorku
● jabłko
● łyżka jogurtu naturalnego
● 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
1. Warzywa, szczypiorek oraz jabłko umyj i osusz.
2. Roszponkę porwij na małe kawałki, a szczypiorek poszatkuj.
3. Jabłko przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Wraz z rzodkiewkami drobniutko posiekaj.
4. Ogórek obierz i pokrój w drobniutką kostkę.
5. Kukurydzę odsącz na sitku.
6. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
7. Majonez połącz z jogurtem naturalnym i polej sałatkę. Przed podaniem ponownie ją wymieszaj.
Sałatkę wiosenną polecamy maluchom po 3. roku życia!
Przepisy: Małgorzata Strucińska, dietetyk
Więcej wielkanocnych przepisów na www.wielkanoc.smaker.pl