Reklama

Reklama

Sałatka z grilla

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.

Składniki na 4 porcje:

  • 350 g pomidorów koktajlowych
  • 1/2 szklanki oliwy
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 cukinie 
  • 200 g sera haloumi lub oscypka niewędzonego
  • garść rukoli

Reklama

Dressing:

  • 1/3 szklanki oliwy
  • garść listków bazylii 
  • ząbek czosnku, zmiażdżony
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:


1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia. 2. Pomidory przekrój na połówki, skrop oliwą, posyp ziołami i piecz skórką do dołu. Wyjmij po 20 minutach.

3. Szparagi oczyść i ugotuj (3-4 minuty), po czym zahartuj w zimnej wodzie. Cukinię pokrój w plasterki. Wrzuć na blaszkę, skrop 3 łyżkami oliwy i przypraw do smaku. Przełącz piekarnik na funkcję grillowania. Piecz warzywa 2-3 minuty.

4. Pokrój ser w plastry. Piecz na patelni, najlepiej grilowej, po 2-3 minuty z każdej strony. 5 Zmiksuj składniki dressingu. Wyłóż na półmisek szparagi, cukinie, pomidory i ser. Przykryj rukolą. Skrop dressingiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje