Sałatka z grilla
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.
Składniki na 4 porcje:
- 350 g pomidorów koktajlowych
- 1/2 szklanki oliwy
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- pęczek zielonych szparagów
- 2 cukinie
- 200 g sera haloumi lub oscypka niewędzonego
- garść rukoli
Dressing:
- 1/3 szklanki oliwy
- garść listków bazylii
- ząbek czosnku, zmiażdżony
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia. 2. Pomidory przekrój na połówki, skrop oliwą, posyp ziołami i piecz skórką do dołu. Wyjmij po 20 minutach.
3. Szparagi oczyść i ugotuj (3-4 minuty), po czym zahartuj w zimnej wodzie. Cukinię pokrój w plasterki. Wrzuć na blaszkę, skrop 3 łyżkami oliwy i przypraw do smaku. Przełącz piekarnik na funkcję grillowania. Piecz warzywa 2-3 minuty.
4. Pokrój ser w plastry. Piecz na patelni, najlepiej grilowej, po 2-3 minuty z każdej strony. 5 Zmiksuj składniki dressingu. Wyłóż na półmisek szparagi, cukinie, pomidory i ser. Przykryj rukolą. Skrop dressingiem.