Sałatka z kuskusu i pietruszki

Z kuchni arabskiej.

Składniki na 1 porcję:

Reklama

  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
  • 70 g kuskusu
  • ¼ czerwonej papryki
  • 30 g ogórka sałatkowego
  • 80 g polędwicy jagnięcej
  • pół łyżeczki sambal oelek
  • pieprz
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • mielony kmin
Przygotowanie:

 Natkę pietruszki posiekać. 75 ml wody, pół łyżeszki ioleju i szczyptę soli zagotować. Wsypać kuskus, zamieszać i trzymać pod przykryciem 5 minut, mieszając od czasu do czasu widelcem. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Jagnięcinę pokroić na kawałki i usmażyć na patelni, podlać 2 łyżkami wody i dodać sambal oelek. Doprawić solą i pieprzem. Kuskus wymieszać z papryką octem, ogórkami i natką. Doprawić solą, pieprzem i kminem. Podawać z jagnięciną.


Czas przygotowania: 15 minut

Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje