Sałatka z kuskusu i pietruszki
Z kuchni arabskiej.
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oleju
- sól
- 70 g kuskusu
- ¼ czerwonej papryki
- 30 g ogórka sałatkowego
- 80 g polędwicy jagnięcej
- pół łyżeczki sambal oelek
- pieprz
- 1 łyżeczka octu winnego
- mielony kminPrzygotowanie:
Natkę pietruszki posiekać. 75 ml wody, pół łyżeszki ioleju i szczyptę soli zagotować. Wsypać kuskus, zamieszać i trzymać pod przykryciem 5 minut, mieszając od czasu do czasu widelcem. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Jagnięcinę pokroić na kawałki i usmażyć na patelni, podlać 2 łyżkami wody i dodać sambal oelek. Doprawić solą i pieprzem. Kuskus wymieszać z papryką octem, ogórkami i natką. Doprawić solą, pieprzem i kminem. Podawać z jagnięciną.
Czas przygotowania: 15 minut
Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal