Sałatka z melonem i truskawkami
Idealne propozycja na letni lunch

Składniki
- główka sałaty
- kalarepka
- melon
- 25 dag truskawek
- garść ulubionych kiełków
- sól
- pieprz
na sos
- 50 ml oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- płaska łyżeczka miodu
- pół łyżeczki musztardy
- łyżeczka świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Umyte i osuszone liście sa- łaty porwij. Kalarepkę umyj, obierz, pokrój. Melona obierz i pokrój. Możesz wycinać z niego kulki łyżeczką do lodów. 2. Z umytych truskawek usuń szypułki, pokrój je na połówki lub ćwiartki. Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, świeżą bazylię drobno posiekaj, dodaj oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę, dokładnie wymieszaj. Do dużej miski przełóż sałatę, kalarepkę, melona i truskawki. Posyp kiełkami. Całość zalej sosem i dokładnie wymieszaj. 3. Sałatkę możesz przygotować kilka godzin wcześniej i schłodzić w lodówce.