Sałatka z soczewicy - po 3. roku

Składniki
- 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy
- 1 plasterek żółtego sera
- 1/2 papryki
- 1 plaster szynki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki oliwy
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- 1 ząbek czosnku
1. Paprykę umyj i usuń z niej gniazda nasienne. Następnie pokrój warzywo w drobną kosteczkę. 2. Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj.
3. Drobno pokrój ugotowane na twardo jajko, plasterek wędliny oraz plasterek sera. Połącz te składniki z gotowaną soczewicą oraz papryką i natką.
4. Obrany ząbek czosnku zmiażdż, wymieszaj z oliwą i małą ilością soku z cytryny. Przygotowanym sosem polej sałatkę tuż przed podaniem.