Sałatka z tuńczykiem

Prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Prosta, a zarazem efektowna sałatka, która cieszy podniebienie ciekawym połączeniem smaków a oczy - mnogością kolorów.

Bardzo zachęcająco prezentuje się na stole
Bardzo zachęcająco prezentuje się na stole123RF/PICSEL

1. Jajka gotujemy na twardo. Pozostawiamy do przestygnięcia, gdy to nastąpi - obieramy je.

2. Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem. 

3. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, cebulkę kroimy w krążki/piórka, paprykę w drobną kostkę.

4. Na talerzu układamy warstwę sałaty, na niej tuńczyka, paprykę, cebulkę, oliwki, mieszamy, na na końcu układamy jajka pokrojone w ćwiartki.

5. Szykujemy sos: Jogurt łączymy z majonezem, musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, chłodzimy.

6. Gotową sałatkę polewamy sosem. Można też zamiast tego doprawić sałatkę solą, pieprzem i oregano oraz polać oliwą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas