Sałatka z tuńczykiem
Prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Prosta, a zarazem efektowna sałatka, która cieszy podniebienie ciekawym połączeniem smaków a oczy - mnogością kolorów.
1. Jajka gotujemy na twardo. Pozostawiamy do przestygnięcia, gdy to nastąpi - obieramy je.
2. Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem.
3. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, cebulkę kroimy w krążki/piórka, paprykę w drobną kostkę.
4. Na talerzu układamy warstwę sałaty, na niej tuńczyka, paprykę, cebulkę, oliwki, mieszamy, na na końcu układamy jajka pokrojone w ćwiartki.
5. Szykujemy sos: Jogurt łączymy z majonezem, musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, chłodzimy.
6. Gotową sałatkę polewamy sosem. Można też zamiast tego doprawić sałatkę solą, pieprzem i oregano oraz polać oliwą.