Reklama

Reklama

Sałatka z tuńczykiem

Prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Prosta, a zarazem efektowna sałatka, która cieszy podniebienie ciekawym połączeniem smaków a oczy - mnogością kolorów.

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • 2 jajka
  • kilka liści sałaty (np. masłowej lub strzępiastej)
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka-kilkanaście czarnych oliwek
  • sos:
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • pieprz

1. Jajka gotujemy na twardo. Pozostawiamy do przestygnięcia, gdy to nastąpi - obieramy je.

2. Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem. 

3. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, cebulkę kroimy w krążki/piórka, paprykę w drobną kostkę.

4. Na talerzu układamy warstwę sałaty, na niej tuńczyka, paprykę, cebulkę, oliwki, mieszamy, na na końcu układamy jajka pokrojone w ćwiartki.

5. Szykujemy sos: Jogurt łączymy z majonezem, musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, chłodzimy.

6. Gotową sałatkę polewamy sosem. Można też zamiast tego doprawić sałatkę solą, pieprzem i oregano oraz polać oliwą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje