Sałatka zawijana z kiwi
4 plastry gotowanej szynki; 12 sztuk kiwi; 1 szklanka madery; 1 cebula; 2,5 łyżki masła; 2 łyżki mąki; 1 szklanka białego wytrawnego wina; szczypta tymianku; 1 listek laurowy; sól, pieprz.
Porcja dla 4 osób.
Przyrządzanie
A. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać 2 całe łyżki masła, wrzucić cebulę, oprószyć ją mąką, a następnie usmażyć mieszając na brązowy kolor.
B. Następnie wlać wino, dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Przyprawić solą i pieprzem, dodać listek laurowy i tymianek do smaku. Dusić na małym ogniu przez około 10 minut, aż część sosu wyparuje. Powinien mieć dość gęstą konsystencję.
C. Sos przecedzić przez gęste sitko i podgrzewać. Do gotującego się sosu wlać maderę.
D. Kiwi delikatnie obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Szynkę zwinąć w ruloniki, poukładać ją w wysmarowanym resztką masła żaroodpornym naczyniu - obłożyć kiwi, polać sosem. Naczynie dobrze przykryć folią aluminiową. Zapiekać około 15 minut w temperaturze 150 st.C. Przed podaniem potrawę oprószyć pieprzem.
Nasza rada
Jeśli sos po wlaniu madery będzie zbyt rzadki, można go nieco zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody.