Sałatki na ciepło
Są pyszne, sycące i przyjemnie rozgrzewają – to wystarczy, by zimą często gościły na twoim stole. Dodatkowo możesz łatwo odmienić ich skład, by każdy z domowników mógł cieszyć się smakiem sałatki.
Ryżowa z brokułami
Sposób przygotowania
1. Ryż gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Brokuły oczyść, podziel na różyczki, gotuj w lekko posolonej wodzie 6-7 minut. Ciecierzycę przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ocieknie z zalewy.
2. Ryż i brokuły odcedź, wymieszaj je w miseczce z ciecierzycą oraz posiekanymi migdałami i natką. Cytrynę sparz, wytrzyj do sucha, z połowy zetrzyj skórkę. Z całej cytryny wyciśnij sok.
3. Sok i skórkę z cytryny utrzyj z olejem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sałatkę przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem. Lekko przemieszaj.
Buraczkowa z gruszkami
Sposób przygotowania
1. Buraki posmaruj oliwą i zawiń w folię aluminiową. Piecz je 1 godz. w 190 st. Miękkie buraczki odwiń z folii, lekko przestudź, obierz, pokrój w plasterki. Gruszki obierz, oczyść, potnij na cząstki i włóż na patelnię grillową. Posyp cukrem. Smaż, aż cukier zacznie się lekko karmelizować.
2. Sałatę połącz z burakami, gruszkami i posiekanymi orzechami. Oprósz solą i pieprzem. Miód utrzyj z octem, olejem i musztardą. Skrop sałatkę. Posyp ją pokruszonym serem.
Jarzynka z klopsikami
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 10 min. Papryki oczyść, opłucz, potnij w paski. Podgotowane ziemniaki odcedź, pokrój w kostkę. Klopsiki: czosnek obierz, posiekaj. Wymieszaj go z mięsem, natką, jajkiem i bułką tartą. Wsyp po 1 łyżeczce kuminu i słodkiej papryki. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób. Z mięsnej masy uformuj 30 kuleczek. Smaż je 8 minut na 2 łyżkach oleju. Zdejmij.
2. Rozgrzej jeszcze trochę oleju. Smaż na nim ziemniaki 5 minut. Dodaj paprykę. Smaż 5 minut. Połącz z klopsikami, kukurydzą i groszkiem. Przypraw. Udekoruj.