Sałatki na ciepło
Są pyszne, sycące i przyjemnie rozgrzewają – to wystarczy, by zimą często gościły na twoim stole. Dodatkowo możesz łatwo odmienić ich skład, by każdy z domowników mógł cieszyć się smakiem sałatki.

Ryżowa z brokułami
Składniki
- 2 brokuły
- 1 szkl. mieszanki ryżu białego i brązowego
- 1 puszka ciecierzycy
- 20 dag migdałów (ze skórką)
- 1 cytryna
- 5 gałązek natki
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Ryż gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Brokuły oczyść, podziel na różyczki, gotuj w lekko posolonej wodzie 6-7 minut. Ciecierzycę przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ocieknie z zalewy. 2. Ryż i brokuły odcedź, wymieszaj je w miseczce z ciecierzycą oraz posiekanymi migdałami i natką. Cytrynę sparz, wytrzyj do sucha, z połowy zetrzyj skórkę. Z całej cytryny wyciśnij sok. 3. Sok i skórkę z cytryny utrzyj z olejem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sałatkę przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem. Lekko przemieszaj.

Buraczkowa z gruszkami
Składniki
- 4 małe buraki
- 2 duże gruszki
- 1 op. mieszanki różnych sałat
- 1/2 szkl. orzechów włoskich
- 20 dag sera pleśniowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- po 3 łyżeczki octu balsamicznego
- musztardy i oleju z orzechów włoskich
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Buraki posmaruj oliwą i zawiń w folię aluminiową. Piecz je 1 godz. w 190 st. Miękkie buraczki odwiń z folii, lekko przestudź, obierz, pokrój w plasterki. Gruszki obierz, oczyść, potnij na cząstki i włóż na patelnię grillową. Posyp cukrem. Smaż, aż cukier zacznie się lekko karmelizować. 2. Sałatę połącz z burakami, gruszkami i posiekanymi orzechami. Oprósz solą i pieprzem. Miód utrzyj z octem, olejem i musztardą. Skrop sałatkę. Posyp ją pokruszonym serem.

Jarzynka z klopsikami
Składniki
- 60 dag ziemniaków
- 2 papryki
- po 1 puszcze groszku i kukurydzy
- 50 dag mielonej wołowiny
- po 2 łyżki posiekanej natki i bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, kumin
- słodka papryka w proszku
- olej
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 10 min. Papryki oczyść, opłucz, potnij w paski. Podgotowane ziemniaki odcedź, pokrój w kostkę. Klopsiki: czosnek obierz, posiekaj. Wymieszaj go z mięsem, natką, jajkiem i bułką tartą. Wsyp po 1 łyżeczce kuminu i słodkiej papryki. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób. Z mięsnej masy uformuj 30 kuleczek. Smaż je 8 minut na 2 łyżkach oleju. Zdejmij. 2. Rozgrzej jeszcze trochę oleju. Smaż na nim ziemniaki 5 minut. Dodaj paprykę. Smaż 5 minut. Połącz z klopsikami, kukurydzą i groszkiem. Przypraw. Udekoruj.