Reklama

Reklama

Sałatki na ciepło

Są pyszne, sycące i przyjemnie rozgrzewają – to wystarczy, by zimą często gościły na twoim stole. Dodatkowo możesz łatwo odmienić ich skład, by każdy z domowników mógł cieszyć się smakiem sałatki.

Ryżowa z brokułami

Składniki

  • 2 brokuły
  • 1 szkl. mieszanki ryżu białego i brązowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 20 dag migdałów (ze skórką)
  • 1 cytryna
  • 5 gałązek natki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Ryż gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Brokuły oczyść, podziel na różyczki, gotuj w lekko posolonej wodzie 6-7 minut. Ciecierzycę przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ocieknie z zalewy. 

2. Ryż i brokuły odcedź, wymieszaj je w miseczce z ciecierzycą oraz posiekanymi migdałami i natką. Cytrynę sparz, wytrzyj do sucha, z połowy zetrzyj skórkę. Z całej cytryny wyciśnij sok. 

3. Sok i skórkę z cytryny utrzyj z olejem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sałatkę przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem. Lekko przemieszaj. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje