Samo zdrowie. Szpinak z orzechami w cieście francuskim
Coś dla wielbicieli szpinaku, orzechów i sera koziego! Pyszna, dość prosta i zdrowa przekąska. Idealna nie tylko na ciepło.
Składniki:
- ciasto francuskie (gotowe, ok. 135 g lub własnej roboty),
- 250 g szpinaku,
- garść orzechów włoskich,
- 120 g sera koziego,
- łyżka masła,
- płaska łyżka soli,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka estragonu.
Ciasto francuskie możemy kupić gotowe. Jeśli jednak mamy więcej czasu i chęci, warto je przygotować samemu. Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, 1/3 szklanki zimnej wody, 1 łyżki oleju.
Zimne masło siekamy nożem z mąką. Dodajemy olej i chwilę wyrabiamy. Następnie dolewamy wodę i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki, co najmniej na ok. 2 godziny.
Przygotowanie przekąski:
Myjemy szpinak i osuszamy. Na rozgrzanej patelni, na małym ogniu topimy masło. Wrzucamy szpinak, co jakiś czas mieszamy, aż odparuje z niego woda (około 5-7 minut). Na osobnej patelni prażymy lekko pokruszone orzechy (ok. 4-5 minut). Dodajemy je do szpinaku, podobnie jak ser. Mieszamy, dodajemy przyprawy, zdejmujemy z ognia.
Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowujemy. Boki nacinamy w paseczki - tak aby środek pozostał w całości, a paskami można było zawinąć farsz. Nadzienie wykładamy na środek ciasta. Zawijamy, krzyżując paski do dołu. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach na złocisty kolor.