Reklama

Schab pieczony w mleku

Takie schabu jeszcze nie przyrządzałaś. Upiecz go w mleku, a mięso będzie delikatne jak nigdy wcześniej. Każdy będzie chciał przepis!

Czas przyrządzenia: ok. 90 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 1,2 kg schabu
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 szklanki mleka
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Schab opłucz, natrzyj solą i pieprzem. Czosnek obierz, przekrój ząbki na mniejsze kawałki. W kilku miejscach zrób w schabie małe nacięcia, powtykaj czosnek.

2. Wierzch schabu natnij wzdłuż. Naszpikuj paskami boczku. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym.

3. Mleko zagotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalej mięso (mleko powinno sięgać do 3/4 wysokości). Piecz 70-80 minut w temp. 180°C.

Świat kobiety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy