Schab pieczony w mleku
Takie schabu jeszcze nie przyrządzałaś. Upiecz go w mleku, a mięso będzie delikatne jak nigdy wcześniej. Każdy będzie chciał przepis!

Składniki
- 1,2 kg schabu
- 4-5 ząbków czosnku
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 szklanki mleka
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
10 porcji
Sposób przygotowania:
1. Schab opłucz, natrzyj solą i pieprzem. Czosnek obierz, przekrój ząbki na mniejsze kawałki. W kilku miejscach zrób w schabie małe nacięcia, powtykaj czosnek.
2. Wierzch schabu natnij wzdłuż. Naszpikuj paskami boczku. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym.
3. Mleko zagotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalej mięso (mleko powinno sięgać do 3/4 wysokości). Piecz 70-80 minut w temp. 180°C.