Reklama

Reklama

Schab w cieście francuskim z farszem ze złotych owoców i suszonej żurawiny

Smak tradycyjnych wielkanocnych potraw warto odmienić za pomocą wyszukanych dodatków, które nadadzą potrawie zupełnie nowego wymiaru. Tradycyjny świąteczny schab możemy urozmaicić farszem przygotowanym na bazie Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) i suszonej żurawiny z sokiem z granatu.

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
  • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu np. Bakalland
  • Pół szklanki soku pomarańczowego
  • 2 duże bataty
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 żółtko
  • Szczypta chilli
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Schab nacinamy wzdłuż, w taki sposób aby powstał z niego duży płat. Następnie tak przygotowane mięso rozbijamy tłuczkiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Na patelni przygotowujemy farsz. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, następnie dodajemy suszone owoce i sok i gotujemy, aż wszystkie składniki połączą się z sobą. Następnie dodajemy odrobinę soli i chilli do smaku.  Na blacie rozkładamy ciasto francuskie, na nie układamy mięso, na które wykładamy farsz. Następnie wszystko zawijamy w roladę. Ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Następnie pieczemy całość w 180 stopniach przez ok. 40 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje