Schab w cieście francuskim z farszem ze złotych owoców i suszonej żurawiny
Smak tradycyjnych wielkanocnych potraw warto odmienić za pomocą wyszukanych dodatków, które nadadzą potrawie zupełnie nowego wymiaru. Tradycyjny świąteczny schab możemy urozmaicić farszem przygotowanym na bazie Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) i suszonej żurawiny z sokiem z granatu.
Sposób przygotowania
Schab nacinamy wzdłuż, w taki sposób aby powstał z niego duży płat. Następnie tak przygotowane mięso rozbijamy tłuczkiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Na patelni przygotowujemy farsz. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, następnie dodajemy suszone owoce i sok i gotujemy, aż wszystkie składniki połączą się z sobą. Następnie dodajemy odrobinę soli i chilli do smaku. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie, na nie układamy mięso, na które wykładamy farsz. Następnie wszystko zawijamy w roladę. Ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Następnie pieczemy całość w 180 stopniach przez ok. 40 minut.