Schab w miodowej glazurze
Dzięki temu przepisowi będziecie mieć obiad na kilka dni. Upieczcie schab i delektujecie się jego kruchością.
Mięso opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na wierzchu położyć gałązkę tymianku. Mięso przewiązać sznurkiem i ułożyć w brytfannie. Pomarańcze rozkroić, wycisnąć z nich sok. Sok pomarańczowy wymieszać z miodem i polać nim mięso. Brytfannę z mięsem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec około 90 minut.
Podczas pieczenia podlewać wypieczonym sosem i, w razie potrzeby, ciepłą wodą. Rozgrzać w rondelku 2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej kuskus. Po minucie zalać go 400 ml wody, lekko posolić, zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na chwilę. Spulchnić, czyli przemieszać widelcem.
Brokuły podzielić na różyczki lub drobniej. Marchew obrać, pokroić w kostkę. Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę. Marchew z brokułami gotować 2 -3 minuty w posolonym wrzątku. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać resztę oliwy. Wrzucić cukinię, bakłażana i marchew z brokułami. Smażyć ok. 5 minut, potem dodać kuskus i wymieszać. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny.
Do wypieczonego sosu dodać masło, aby złagodzić smak. Pieczeń pokroić w plastry. Rozłożyć na talerze, polać sosem. Podawać z kuskusem. Udekorować liśćmi sałaty, tymiankiem i pomidorkami.