Schab w pomarańczach
Pyszne mięso na obiad.

Składniki
- 6 sznycli ze schabu
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2–3 goździki
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki marmolady z pomarańczy
- 1 szkl. bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki posiekanego tymianku
- sól pieprz
- jasny sos sojowy
Sposób przygotowania
Sznycle opłucz, osusz. Włóż do miseczki. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj je z olejem oraz 1 ły- żeczką sosu sojowego. Polej tym kotlety. Wymieszaj. Miseczkę przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę. Szalotki obierz, posiekaj. Pomarańcze sparz. Zetrzyj z nich skórkę i usuń białą wewnętrzną warstwę. Z miąższu pomarań- czy wytnij fileciki. Na patelni rozgrzej masło. Włóż zamarynowane sznycle. Obsmaż je z obu stron. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij szalotki. Ponownie włóż mięso. Podlej je bulionem. Dodaj marmoladę oraz goździki. Duś 25 min. W połowie czasu duszenia dodaj pomarańcze. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i tymiankiem. Danie udekoruj skórką z pomarańczy i ew. czerwonym pieprzem.