Reklama

Reklama

Schab z szynką i serem

Schabowe nie muszą być ciągle takie same. Wykorzystaj nasz przepis i zaskocz domowników niespotykanym obiadem.

Składniki

  • 4 kotlety wieprzowe ze schabu bez kości,
  • 4 plasterki szynki,
  • 4 plastry żółtego sera do zapiekania np. gouda, edamski, sól i pieprz,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki śmietany,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki mąki,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem. Na każdym kawałku kładziemy po jednym plastrze szynki i żółtego sera, a następnie składamy na pół. Brzegi lekko zbijamy tłuczkiem, by dobrze przylegały do siebie. Na talerzu mieszamy mąkę z solą i pieprzem. Jajko miksujemy ze śmietaną. Kotlety panierujemy najpierw w mące, potem w śmietanie z jajkiem, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy na nim obustronnie kotlety, przenosimy do naczynia żaroodpornego i na kilka minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120ºC. Mięso podajemy np. z pieczarkami duszonymi na maśle, konfiturą żurawinową do mięs albo z pikantną sałatką z różnokolorowej papryki i pomidorów. Schab można też serwować ze słodkimi owocami, na przykład z ananasem lub brzoskwiniami z puszki. 

Reklama

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: kotlety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje