Reklama

Reklama

Schabowe z sałatką ziemniaczaną

Są pyszne, sycące, pełne kontrastowych smaków, a do tego takie proste w przygotowaniu! Znakomite na rodzinny obiad.

Składniki na 4 porcje:

  • 8 kotletów schabowych (po 8 dag każdy)
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 125 ml bulionu warzywnego (z kostki)
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 100 ml gęstego majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 7 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 8 łyżek tartej bułki
  • sól, pieprz
  • cukier
  • cytryna i zioła do dekoracji

Reklama

Sposób przygotowania: 


1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Gotuj w mundurkach, w posolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz z łupinek i odłóż do wystudzenia. Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki lub w kostkę, wymieszaj z bulionem i octem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zalewę zagotuj. Zdejmij z ognia i wymieszaj z 4 łyżkami oleju. Zimne ziemniaki pokrój w plasterki, zalej przygotowaną zalewą i marynuj około 30 minut. Ogórek umyj, wraz ze skórką potnij w słupki. Pomidorki opłucz, wytrzyj, podziel na połówki. Oliwki osącz z zalewy.

2. Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem. Sznycle posyp solą i pieprzem. Na talerz wbij jajko, roztrzep je widelcem. Na drugi talerz wsyp mąkę, a na trzeci tartą bułkę.

3. Kotlety kolejno panieruj w mące, jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż 4 sznycle i smaż je po 4 minuty z każdej strony. Potem usmaż pozostałe kotlety. Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku.

4 Zamarynowane ziemniaki wymieszaj z rozdrobnionym warzywami i oliwkami. Majonez połącz ze śmietaną. Sałatkę przypraw. Wymieszaj z sosem majonezowym. Obłóż sznycle. Udekoruj.

Czas przygotowania:  ok. 1 godziny i 15 minut; 1 porcja 640 kcal

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje