Schabowe z sałatką ziemniaczaną
Są pyszne, sycące, pełne kontrastowych smaków, a do tego takie proste w przygotowaniu! Znakomite na rodzinny obiad.
Składniki na 4 porcje:
- 8 kotletów schabowych (po 8 dag każdy)
- 80 dag ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 125 ml bulionu warzywnego (z kostki)
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- 100 ml gęstego majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 7 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 8 łyżek tartej bułki
- sól, pieprz
- cukier
- cytryna i zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Gotuj w mundurkach, w posolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz z łupinek i odłóż do wystudzenia. Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki lub w kostkę, wymieszaj z bulionem i octem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zalewę zagotuj. Zdejmij z ognia i wymieszaj z 4 łyżkami oleju. Zimne ziemniaki pokrój w plasterki, zalej przygotowaną zalewą i marynuj około 30 minut. Ogórek umyj, wraz ze skórką potnij w słupki. Pomidorki opłucz, wytrzyj, podziel na połówki. Oliwki osącz z zalewy.
2. Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem. Sznycle posyp solą i pieprzem. Na talerz wbij jajko, roztrzep je widelcem. Na drugi talerz wsyp mąkę, a na trzeci tartą bułkę.
3. Kotlety kolejno panieruj w mące, jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż 4 sznycle i smaż je po 4 minuty z każdej strony. Potem usmaż pozostałe kotlety. Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku.
4 Zamarynowane ziemniaki wymieszaj z rozdrobnionym warzywami i oliwkami. Majonez połącz ze śmietaną. Sałatkę przypraw. Wymieszaj z sosem majonezowym. Obłóż sznycle. Udekoruj.
Czas przygotowania: ok. 1 godziny i 15 minut; 1 porcja 640 kcal