Schabowy z masłem tymiankowym
Takie mięsko możesz podać na gorąco z pożywną sałatką z soczewicy albo na zimno – do pysznych kanapek.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kostką
- 1/4 pęczka tymianku
- 10 dag miękkiego masła
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- sól, pieprz
- 20 dag soczewicy
- 2 marchewki
- 20 dag selera korzeniowego
- 1/4 pora (tylko biała część)
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100 ml bulionu warzywnego (z kostkii
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka czystej wódki
Przygotowanie:
1. Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Trochę tymianku odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Masło utrzyj z sokiem cytrynowym oraz 1/2 tymianku. Posól do smaku. Z masła tymiankowego uformuj wałeczek. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki.
2. Soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, dobrze osącz. Ugotuj w lekko posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Marchewki oraz seler obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Por oczyść, potnij w paseczki. Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, drobno je posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć marchewkę i seler. Warzywa mieszając podsmaż, oprósz cukrem. Smaż dalej, aż cukier się skarmelizuje. Wtedy do warzyw dolej ocet balsamiczny oraz bulion. Dołóż paseczki pora. Duś razem jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia. Warzywa z patelni wymieszaj z soczewicą oraz natką. Sałatkę przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
4. Pozostały tymianek wymieszaj z miodem, 1 łyżką oleju oraz wódką. Marynatę przypraw na pikantnie pieprzem. Kotlety opłucz, wytrzyj do sucha, posyp solą. Smaż je na pozostałym oleju po 4 minuty z każdej strony. Krótko przed końcem smażenia mięso posmaruj przygotowana marynatą. Masło odwiń z folii, pokrój w plasterki. Gotowe kotlety podawaj na sałatce z soczewicy. Na każdym kotlecie połóż plasterek masełka tymiankowego.