Schupfnudeln - niemieckie kluski ziemniaczane
Niemieckie kopytka.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- gałka muszkatołowa
- 2-3 cebule
- 6 łyżek masła
- gałązka pietruszki
- mąka do podsypywania Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować. Odcedzić, odparować i obrać. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, odstawić, aby przestygły. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Doprawić łyżeczką soli i gałką muszkatołową. Wyrobić na gładkie ciasto. Na posypanej mąką powierzchni formować wałeczki o grubości palca. Ciąć na kawałki o długości 5-6 cm, formować szpiczaste końcówki. Kluski gotować w osolonym wrzątku po 3 minuty, aż wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową.
Cebule pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki masła i smażyć kluski na złoty kolor. Na drugiej patelni usmażyć na sklarowanym maśle cebulę. Kluski wymieszać z cebulą. Posypać posiekaną zieloną pietruszką .
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1630 kJ/389 kcal