Schupfnudeln - niemieckie kluski ziemniaczane

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 2-3 cebule
  • 6 łyżek masła
  • gałązka pietruszki
  • mąka do podsypywania

Schupfnudeln - niemieckie kluski ziemniaczane

Posypać natką pieruszki
Posypać natką pieruszkiSmacznego
Na drugiej patelni przesmażyć na sklarowanym maśle kluski. Dodać cebulę.
Na drugiej patelni przesmażyć na sklarowanym maśle kluski. Dodać cebulę.Smacznego
Cebulę pokroić w krązki i smażyć na sklarowanym maśle.
Cebulę pokroić w krązki i smażyć na sklarowanym maśle.Smacznego
Wyjmować łyżką cedzakową.
Wyjmować łyżką cedzakową.Smacznego
 Kluski gotować w osolonym wrzątku po 3 minuty, aż wypłyną.
Kluski gotować w osolonym wrzątku po 3 minuty, aż wypłyną. Smacznego
... formować szpiczaste końcówki.
... formować szpiczaste końcówki.Smacznego
Ciąć na kawałki o długości 5-6 cm...
Ciąć na kawałki o długości 5-6 cm...Smacznego
Na posypanej mąką powierzchni formować wałeczki o grubości palca.
Na posypanej mąką powierzchni formować wałeczki o grubości palca.Smacznego
Wyrobić na gładkie ciasto.
Wyrobić na gładkie ciasto.Smacznego
Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Doprawić łyżeczką soli i gałką muszkatołową.
Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Doprawić łyżeczką soli i gałką muszkatołową.Smacznego
Ziemniaki umyć i ugotować. Odcedzić, odparować i obrać. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, odstawić, aby przestygły.
Ziemniaki umyć i ugotować. Odcedzić, odparować i obrać. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, odstawić, aby przestygły. Smacznego
Podawać.
Podawać.Smacznego
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?