Sekret dobrej jajecznicy

Diabeł tkwi w szczegółach. Tak też jest z usmażeniem idealnej jajecznicy. Mistrz kulinariów, Tomasz Milewski, podpowiada, jak przygotować idealną jajecznicę.

Jak zrobić jajecznicę idealną?
Jak zrobić jajecznicę idealną? 123RF/PICSEL

Kluczową sprawą dla smaku jajecznicy jest pochodzenie jajek.

- Najlepiej, jeśli pochodzą od tzw. szczęśliwych kur, chowanych w warunkach zbliżonych do naturalnych. Im są mniej zestresowane, tym dają smaczniejsze jajka. Nie bez znaczenia jest to, że karmione są wysokiej jakości ziarnami. Jedzą też to, co samodzielnie odnajdą w trawie lub ziemi. Jaja od takich kur to tzw. zerówki - z oznaczeniem "0" na skorupce - wyjaśnia Tomasz Milewski, szef kuchni w pięciogwiazdkowym Hotelu Mikołajki.

Aby zrobić dobrą jajecznicę, na początku musimy przesmażyć dodatki delikatnie doprawiając do smaku. Co dalej? Jak instruuje kucharz:
- Wbijamy jajka, znów doprawiamy i delikatnie mieszamy w taki sposób, aby nie naruszyć żółtek. Kiedy białka zetną się w około 70 procentach, rozbijamy żółtka i mieszamy całość do zadowalającego nas poziomu ścięcia. Niektórzy dodają odrobinę mleka lub śmietany. Polecam też stosowanie dobrej jakości masła. (PAP Life)

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas