Sekret perfekcyjnych kotletów mielonych. Ten składnik zmienia wszystko

Tradycyjne kotlety mielone to danie, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste, a dodatkowo przynosi efekty, którymi możemy cieszyć się przez kilka kolejnych dni. By wyszły wyjątkowo smaczne, nie możemy zapominać o odpowiednio dobranych przyprawach. Istotna jest także odpowiednia proporcja jajek do mięsa. Sprawdź, ile ich dodać, by mielone zawsze wychodziły doskonale.

Sekret udanych mielonych tkwi w jajkach
Sekret udanych mielonych tkwi w jajkach123RF/PICSEL

Kotlety mielone - sekret składników

To proste, smaczne i bardzo popularne danie nie jest tylko przypadkowym zlepkiem różnych składników. Okazuje się, że każdy z nich odgrywa określoną rolę, wpływającą na finalny smak i wygląd kotletów. Dodatek cebuli sprawia, że stają się bardziej soczyste. Jest to spowodowane zawartym w warzywie soku, który wytwarza się podczas obróbki termicznej.

Mleko do moczenia czerstwego pieczywa skutecznie neutralizuje zapach smażonego mięsa, a sama namoczona wcześniej bułka lub kromka chleba jest naturalnym spulchniaczem całej masy mięsnej.

Ile jajek do mielonych?

Jajka pełnią w mielonych wyłącznie rolę elementu spajającego całość. Dzięki nim kotlety nie są ani za twarde, ani zbyt zbite i z powodzeniem można je formować. Poza tym nie dodają żadnego smaku oraz aromatu. Złota proporcja, której trzymają się doświadczeni kucharze, to 1 świeże jajko w całości na pół kilograma mielonego mięsa. Z powodzeniem można dostosować ilość do większej porcji kotletów.

Czy da się zrobić kotlety mielone bez dodatku jajek?

Jajka w mielonych zastąpimy m.in. mąką ziemniaczaną
Jajka w mielonych zastąpimy m.in. mąką ziemniaczaną123RF/PICSEL

Planujesz przygotować kotlety mielone, ale w lodówce akurat zabrakło jajek? Nic straconego, z powodzeniem zrobisz je bez tego składnik. Wystarczy, że zastąpisz je dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej lub bułki tartej. Taki dodatek świetnie sklei mięsną masę i zapobiegnie rozpadaniu się kotletów podczas smażenia na patelni.

Jeśli zdecydujesz się na użycie bułki, pamiętaj, by dodać ją na samym końcu, tuż przed formowaniem oraz smażeniem. Pozostawienie jej w masie na dłuższy czas spowoduje, że wyciągnie całą wilgoć z mięsa, a tym samym potrawa wyjdzie sucha i mniej apetyczna. W roli spoiwa świetnie sprawdzi się także wcześniej ugotowany mączny ziemniak lub kasza manna.

Najlepsze przyprawy do przepisu

Oprócz mięsa, w kotletach mielonych niezwykle ważne są odpowiednio dobrane przyprawy. W wielu domach chętnie wzbogaca się je o prażoną lub mieloną cebulę, a także granulowany czosnek. Warto dodać do nich także majeranek, podbijający nie tylko smak, ale także zapach.

Mielone nie obędą się także bez dodatku pieprzu oraz soli. Niemniej istotny jest wybór tłuszczu, na którym usmażymy gotowe kotlety. Stara kuchenna zasada mówi, by smażyć mięso na tłuszczu, który pochodzi z tego samego zwierzęcia. Z tego względu najlepiej sprawdzi się smalec. Z powodzeniem możemy zastąpić go olejem, oliwą. W wersji nieco zdrowszej warto wypróbować mielone z piekarnika.

Genialny sposób na mięso mielone - kotlety z pokrzywąInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas