Zakwas z buraków – domowy przepis na zdrową bombę witaminową

By znaleźć naturalny sposób na wzmocnienie organizmu, nie trzeba wcale szukać daleko. Odpowiedź tkwi w polskim superfood, czyli buraku, a konkretnie przygotowywanym z niego zakwasie. To jeden z bardziej aromatycznych i smaczniejszych sposobów na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Dowiedz się, jak przygotować, dawkować oraz przechowywać cenny zakwas z buraków.

Zakwas z buraków to naturalny sposób na wzmocnienie odporności
Zakwas z buraków to naturalny sposób na wzmocnienie odporności123RF/PICSEL

  • Zakwas przygotowany na bazie buraków kojarzy się przede wszystkim z sezonem zimowym, a także Wigilią Bożego Narodzenia.
  • Zdaniem dietetyków to jeden z kluczowych pokarmów wzmacniających odporność przez cały rok. Ich spożywanie hamuje procesy starzeniowe, a tym samym pomaga zachować młody wygląd na dłużej.
  • Pozostałe po kiszeniu buraki świetnie sprawdzą się jako surówka do obiadu. Z powodzeniem możemy wzbogacić je o starte jabłko, ząbek czosnku, oliwę lub majonez.

Właściwości zakwasu z buraków

Tradycyjny zakwas z buraków to prawdziwy polski napój mocy. Od pokoleń uważany jest za naturalne antidotum na wiele dolegliwości, a także sposób na utrzymanie prawidłowej kondycji organizmu. Czynników przemawiających za włączeniem go do codziennego jadłospisu jest kilka.

O prozdrowotnych właściwościach buraków słyszymy nie od dziś. Warzywa te stanowiły podstawę żywienia naszych przodków, a do dzisiaj ceni się je za bycie źródłem licznych witamin i minerałów. Przede wszystkim znajdziemy w nich:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A, C, E oraz K,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas,
  • cynk.

Warzywo wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne oraz probiotyczne. Proces kiszenia pomaga zachować jego właściwości, jednocześnie obniżając ilość cukru. Dzieje się tak, gdyż jego nadmiar zużywają bakterie uczestniczące w fermentacji. Dzięki temu finalnie otrzymujemy bombę witaminową o niskim indeksie glikemicznym.

Na co działają kiszone buraki?

Picie zakwasu z buraków wzmacnia pracę serca
Picie zakwasu z buraków wzmacnia pracę serca123RF/PICSEL

Napój z buraków wyróżnia nie tylko ciekawy smak - lekko słodki i ostry zarazem, ale także liczne właściwości i dobroczynne działanie. Już jedna szklanka zakwasu dziennie sprawi, że zauważymy następujące efekty:

  • obniżenie cholesterolu,
  • uregulowanie ciśnienia krwi,
  • prawidłową prac mikroflory jelitowej,
  • zwiększenie przyswajalności żelaza,
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych,
  • wspomaganie zdrowego odchudzania,
  • przyspieszenie regeneracji organizmu,
  • poprawę koncentracji.

Domowy zakwas buraczany - przepis

Jeśli planujemy wykorzystać zakwas z buraków do ugotowania tradycyjnego barszczu na Wigilię, za jego przygotowanie warto zabrać się już w listopadzie. Dzięki temu przetwór będzie miał sporo czasu do swobodnej fermentacji, nie tracąc smaku i właściwości.

Składniki:

  • 500 g buraków ćwikłowych (ok. 3 małe)
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 350 ml letniej wody
  • 1 duży liść laurowy
  • 6 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Przygotuj słoik o pojemności min. 700 ml, a następnie dokładnie go wyparz. Buraki umyj, obierz i pokrój na dość grube plastry. Tak przygotowane warzywo podziel na cztery części. Pierwszą porcję buraków ułóż na dnie słoika, dodaj trochę przypraw oraz 2 ząbki czosnku. Powtarzaj układanie warstwowe aż do momentu, w którym skończą się buraki. Całość dokładnie dociśnij, a na wierzchu połóż liść laurowy.
  2. Letnią wodę wymieszaj z łyżeczką soli i zalej buraki. Za pomocą patyczka do szaszłyków pozbądź się unoszących na powierzchni bąbelków powietrza. Słoik szczelnie zamknij i odłóż na 7-10 dni do ciemnego, suchego i dość chłodnego pomieszczenia. Najlepiej sprawdzi się piwnica lub spiżarnia.
  3. Codziennie zaglądaj do zakwasu. Jeśli tylko zauważysz, że na powierzchni zebrała się piana, zbierz ją czystą łyżeczką, a całość przemieszaj. Ciemna barwa zakwasu oznacza, że jest już gotowy do spożycia. Przelewamy go przez sitko wyłożone gazą, a następnie wlewamy do nowego i wcześniej wyparzonego słoika. Całość szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki, gdzie z powodzeniem przetrwa nawet do kilku tygodni.

Dawkowanie i przeciwwskazanie

Zaleca się picie ok. 100 ml zakwasu buraczanego dziennie
Zaleca się picie ok. 100 ml zakwasu buraczanego dziennie123RF/PICSEL

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z piciem zakwasu buraczanego, zalecana dawka to 50-100 mililitrów dziennie. Z czasem możesz zwiększać objętość, a wreszcie przejdziesz od małego kieliszka do dużej szklanki. Zakwas możesz włączyć do diety także pośrednio, np. wzbogacając nim zupę. Pamiętaj jednak, by nie wlewać go do wrzącego wywaru, który mógłby pozbawić go cennych właściwości zdrowotnych.

Lekarze polecają go szczególnie anemikom, kobietom w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Choć zakwas z buraków jest bardzo zdrowy, nie wszyscy mogą go spożywać. Dotyczy to głównie osób zmagających się z kamicą nerkową, zbyt niskim ciśnieniem oraz nawracającą dną moczanową. Buraki zawierają szczawiany, które mogą widocznie zaostrzyć objawy tych dolegliwości.

Sposoby spożywania zakwasy buraczanego

Zakwas z buraków uważany jest za naturalny probiotyk, z tego względu najlepiej spożywać go rano, a także na czczo - tuż przed posiłkiem. Ten witaminowy szot dodaje energii, pobudza oraz pomaga lepiej rozpocząć dzień. Z powodzeniem można zastąpić nim poranną kawę. Sposobów jego spożywania jest kilka. Możemy wlać go na łyżkę, przelać do szklanki, dodać do wystudzonej zupy, lub pić prosto z butelki. Wystarczy znaleźć ulubioną metodę, by szybko zauważyć pierwsze efekty.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas