Zakwas z buraków – domowy przepis na zdrową bombę witaminową

Zakwas z buraków to naturalny sposób na wzmocnienie odporności
Zakwas z buraków to naturalny sposób na wzmocnienie odporności123RF/PICSEL
  • Zakwas przygotowany na bazie buraków kojarzy się przede wszystkim z sezonem zimowym, a także Wigilią Bożego Narodzenia.
  • Zdaniem dietetyków to jeden z kluczowych pokarmów wzmacniających odporność przez cały rok. Ich spożywanie hamuje procesy starzeniowe, a tym samym pomaga zachować młody wygląd na dłużej.
  • Pozostałe po kiszeniu buraki świetnie sprawdzą się jako surówka do obiadu. Z powodzeniem możemy wzbogacić je o starte jabłko, ząbek czosnku, oliwę lub majonez.

Właściwości zakwasu z buraków

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A, C, E oraz K,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas,
  • cynk.

Na co działają kiszone buraki?

Picie zakwasu z buraków wzmacnia pracę serca
Picie zakwasu z buraków wzmacnia pracę serca123RF/PICSEL
  • obniżenie cholesterolu,
  • uregulowanie ciśnienia krwi,
  • prawidłową prac mikroflory jelitowej,
  • zwiększenie przyswajalności żelaza,
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych,
  • wspomaganie zdrowego odchudzania,
  • przyspieszenie regeneracji organizmu,
  • poprawę koncentracji.

Domowy zakwas buraczany - przepis

  • 500 g buraków ćwikłowych (ok. 3 małe)
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 350 ml letniej wody
  • 1 duży liść laurowy
  • 6 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  1. Przygotuj słoik o pojemności min. 700 ml, a następnie dokładnie go wyparz. Buraki umyj, obierz i pokrój na dość grube plastry. Tak przygotowane warzywo podziel na cztery części. Pierwszą porcję buraków ułóż na dnie słoika, dodaj trochę przypraw oraz 2 ząbki czosnku. Powtarzaj układanie warstwowe aż do momentu, w którym skończą się buraki. Całość dokładnie dociśnij, a na wierzchu połóż liść laurowy.
  2. Letnią wodę wymieszaj z łyżeczką soli i zalej buraki. Za pomocą patyczka do szaszłyków pozbądź się unoszących na powierzchni bąbelków powietrza. Słoik szczelnie zamknij i odłóż na 7-10 dni do ciemnego, suchego i dość chłodnego pomieszczenia. Najlepiej sprawdzi się piwnica lub spiżarnia.
  3. Codziennie zaglądaj do zakwasu. Jeśli tylko zauważysz, że na powierzchni zebrała się piana, zbierz ją czystą łyżeczką, a całość przemieszaj. Ciemna barwa zakwasu oznacza, że jest już gotowy do spożycia. Przelewamy go przez sitko wyłożone gazą, a następnie wlewamy do nowego i wcześniej wyparzonego słoika. Całość szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki, gdzie z powodzeniem przetrwa nawet do kilku tygodni.

Dawkowanie i przeciwwskazanie

Zaleca się picie ok. 100 ml zakwasu buraczanego dziennie
Zaleca się picie ok. 100 ml zakwasu buraczanego dziennie123RF/PICSEL

Sposoby spożywania zakwasy buraczanego