Reklama

Reklama

Sekrety babci: sposoby na udane racuchy

Na samo wspomnienie babcinej kuchni zaczyna Ci burczeć w brzuchu? Do dziś pamiętasz wyjątkowy smak przygotowanych przez nią racuchów? Pyszne, aromatyczne, najlepsze, niezastąpione - to słowa, które najlepiej oddają smaki Twojego dzieciństwa! Zafunduj sobie oraz swoim pociechom swoisty powrót do przeszłości. Uchylamy rąbka tajemnicy i zdradzamy receptury na najsmaczniejsze racuchy! Zobaczysz, będzie pysznie, jak… u babci!

Proste i szybkie w przygotowaniu oraz ze składników, które mamy zawsze w kuchni. Nie bez powodu racuchy od lat królują na polskich stołach! Doskonałe na śniadanie, kolację, przekąskę czy też deser. Uwielbiamy je wszyscy. Na puszystego placuszka skuszą się zarówno ci mali i ci troszkę więksi. Klasyczne z jabłkiem czy egzotyczne z dodatkiem bananów? Do wyboru, do koloru, bowiem przepisów na znakomite racuchy jest bez liku!

Racuchy drożdżowe czy racuchy z sodą?

Reklama

I tu pojawia się dylemat - co dodać: drożdże czy sodę? Już nasze babcie doskonale zdawały sobie sprawę z tego, że racuchy nie obejdą się bez środka spulchniającego. To właśnie dzięki niemu placuszki są puchate niczym chmurka i mają delikatny smak. Jednak decydując się na tradycyjną wersję racuszków z drożdżami, musimy uzbroić się w czas oraz cierpliwość, co może sprawiać pewne trudności przy małym głodomorze. Drożdże z dodatkiem cukru, rozrobione w odrobinie mleka, a następnie wymieszane z mąką, jajkiem, mlekiem oraz olejem potrzebują chwili, aby urosnąć. Masę warto odstawić przynajmniej na 20 minut. Z kolei soda oczyszczona to o wiele szybszy zawodnik! Działa równie skutecznie, ale z prędkością błyskawicy. Po jej dodaniu ciasto od razu może wędrować na patelnię. Rachu-ciachu i gotowe!

Na ratunek kefir!

Chcesz przygotować dzieciom na kolację racuszki, ale z przerażeniem stwierdzasz, że zabrakło Ci mleka? Spokojnie, wybawimy Cię z opresji! Teraz do przyrządzenia pysznych racuszków wystarczy najzwyklejszy kefir. Gwarantujemy, że będą równie smaczne, jak te z babcinego przepisu. Do zrobienia placuszków przygotuj:

  • 200 g mąki razowej lub pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 140 ml kefiru lub maślanki
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu lub 2 łyżeczki cukru pudru lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia



Jesteśmy pewni, że większość składników znalazłaś w mig w swojej kuchni. Nadszedł czas na gotowanie. Wystarczy zaledwie kilka kroków! Na początku wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, a potem połącz je z resztą składników. Dodaj: kefir, jajka, cukier oraz sól. Do masy możesz dołożyć również dwie łyżki otrębów pszennych bądź żytnich. Pamiętaj jednak, że idealne ciasto powinno mieć gładką konsystencję, przypominającą bitą śmietanę. Następnie na patelni z rozgrzanym wcześniej olejem, formuj łyżką drobne placuszki. Smaż je z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Tak przyrządzone racuchy na koniec posyp cukrem pudrem, cukrem wanilinowym bądź cynamonem. Milusińscy będą zachwyceni!

Owocowy zawrót głowy

Racuchy są smaczne zarówno w wersji solo, jak i z rozmaitymi dodatkami. Możliwości jest naprawdę wiele! Tradycyjne placuszki z kawałkami jabłek to bez wątpienia popisowe danie z przepisów naszych babć i mam. Warto pokusić się także o urozmaicenie klasycznej receptury innymi owocami oraz przedstawić domownikom racuszki w zupełnie nowej odsłonie! Śmiało wykorzystuj sezonowe dobra, jakimi obdarza nas natura. Rabarbar, truskawki, śliwki, gruszki czy dynia świetnie dogadają się z racuszkowym ciastem. Dobrym pomysłem jest też dodanie do placków kawałków banana, ananasa, a nawet mieszanki bakalii. Gotowe wypieki posypujemy cukrem, cukrem pudrem, cynamonem, goździkami albo bitą śmietaną. Racuchy smakują wyśmienicie także w towarzystwie marmolady czy domowej konfitury. Ma być słodko!

Na słono

Racuchy w wersji wytrawnej? To jest to! Będą wyborne na smaczny obiad bądź kolację. Tutaj także można przebierać w mnogości dodatków. Placki zrobisz praktycznie ze wszystkiego. Kasza, ryż, ziemniaki, mielone mięso, cukinia czy ser? W każdym wydaniu gwarantują prawdziwe niebo w gębie! Co więcej, słone racuchy fantastycznie komponują się ze śmietaną i klasycznym gulaszem.

Na słodko czy na słono? Jak kto woli! Ale jedno jest pewne - racuchy to sprawdzony przepis na pyszny posiłek dla całej rodziny! Obok puszystych placuszków trudno bowiem przejść obojętnie. Już nasze babcie wiedziały, że nic tak nie smakuje, jak złociste racuszki! 

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje