Sekrety babci: sposoby na udane racuchy
Na samo wspomnienie babcinej kuchni zaczyna Ci burczeć w brzuchu? Do dziś pamiętasz wyjątkowy smak przygotowanych przez nią racuchów? Pyszne, aromatyczne, najlepsze, niezastąpione - to słowa, które najlepiej oddają smaki Twojego dzieciństwa! Zafunduj sobie oraz swoim pociechom swoisty powrót do przeszłości. Uchylamy rąbka tajemnicy i zdradzamy receptury na najsmaczniejsze racuchy! Zobaczysz, będzie pysznie, jak… u babci!
Proste i szybkie w przygotowaniu oraz ze składników, które mamy zawsze w kuchni. Nie bez powodu racuchy od lat królują na polskich stołach! Doskonałe na śniadanie, kolację, przekąskę czy też deser. Uwielbiamy je wszyscy. Na puszystego placuszka skuszą się zarówno ci mali i ci troszkę więksi. Klasyczne z jabłkiem czy egzotyczne z dodatkiem bananów? Do wyboru, do koloru, bowiem przepisów na znakomite racuchy jest bez liku!
Racuchy drożdżowe czy racuchy z sodą?
I tu pojawia się dylemat - co dodać: drożdże czy sodę? Już nasze babcie doskonale zdawały sobie sprawę z tego, że racuchy nie obejdą się bez środka spulchniającego. To właśnie dzięki niemu placuszki są puchate niczym chmurka i mają delikatny smak. Jednak decydując się na tradycyjną wersję racuszków z drożdżami, musimy uzbroić się w czas oraz cierpliwość, co może sprawiać pewne trudności przy małym głodomorze. Drożdże z dodatkiem cukru, rozrobione w odrobinie mleka, a następnie wymieszane z mąką, jajkiem, mlekiem oraz olejem potrzebują chwili, aby urosnąć. Masę warto odstawić przynajmniej na 20 minut. Z kolei soda oczyszczona to o wiele szybszy zawodnik! Działa równie skutecznie, ale z prędkością błyskawicy. Po jej dodaniu ciasto od razu może wędrować na patelnię. Rachu-ciachu i gotowe!
Na ratunek kefir!
Chcesz przygotować dzieciom na kolację racuszki, ale z przerażeniem stwierdzasz, że zabrakło Ci mleka? Spokojnie, wybawimy Cię z opresji! Teraz do przyrządzenia pysznych racuszków wystarczy najzwyklejszy kefir. Gwarantujemy, że będą równie smaczne, jak te z babcinego przepisu. Do zrobienia placuszków przygotuj:
- 200 g mąki razowej lub pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 140 ml kefiru lub maślanki
- 2 jajka
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu lub 2 łyżeczki cukru pudru lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
Jesteśmy pewni, że większość składników znalazłaś w mig w swojej kuchni. Nadszedł czas na gotowanie. Wystarczy zaledwie kilka kroków! Na początku wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, a potem połącz je z resztą składników. Dodaj: kefir, jajka, cukier oraz sól. Do masy możesz dołożyć również dwie łyżki otrębów pszennych bądź żytnich. Pamiętaj jednak, że idealne ciasto powinno mieć gładką konsystencję, przypominającą bitą śmietanę. Następnie na patelni z rozgrzanym wcześniej olejem, formuj łyżką drobne placuszki. Smaż je z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Tak przyrządzone racuchy na koniec posyp cukrem pudrem, cukrem wanilinowym bądź cynamonem. Milusińscy będą zachwyceni!
Owocowy zawrót głowy
Racuchy są smaczne zarówno w wersji solo, jak i z rozmaitymi dodatkami. Możliwości jest naprawdę wiele! Tradycyjne placuszki z kawałkami jabłek to bez wątpienia popisowe danie z przepisów naszych babć i mam. Warto pokusić się także o urozmaicenie klasycznej receptury innymi owocami oraz przedstawić domownikom racuszki w zupełnie nowej odsłonie! Śmiało wykorzystuj sezonowe dobra, jakimi obdarza nas natura. Rabarbar, truskawki, śliwki, gruszki czy dynia świetnie dogadają się z racuszkowym ciastem. Dobrym pomysłem jest też dodanie do placków kawałków banana, ananasa, a nawet mieszanki bakalii. Gotowe wypieki posypujemy cukrem, cukrem pudrem, cynamonem, goździkami albo bitą śmietaną. Racuchy smakują wyśmienicie także w towarzystwie marmolady czy domowej konfitury. Ma być słodko!
Na słono
Racuchy w wersji wytrawnej? To jest to! Będą wyborne na smaczny obiad bądź kolację. Tutaj także można przebierać w mnogości dodatków. Placki zrobisz praktycznie ze wszystkiego. Kasza, ryż, ziemniaki, mielone mięso, cukinia czy ser? W każdym wydaniu gwarantują prawdziwe niebo w gębie! Co więcej, słone racuchy fantastycznie komponują się ze śmietaną i klasycznym gulaszem.
Na słodko czy na słono? Jak kto woli! Ale jedno jest pewne - racuchy to sprawdzony przepis na pyszny posiłek dla całej rodziny! Obok puszystych placuszków trudno bowiem przejść obojętnie. Już nasze babcie wiedziały, że nic tak nie smakuje, jak złociste racuszki!