Reklama

Reklama

Sekrety idealnych naleśników

Naleśniki to jedna z najbardziej popularnych potraw - mają wielbicieli na całym świecie. Nic dziwnego: można je podawać na setki sposobów. Aby jednak były smaczne, ciasto musi być idealne. W czym tkwi jego sekret?

Przyrządzanie idealnych naleśników należy zacząć od... wyboru odpowiedniej patelni. Powinna być ona niska i przeznaczona wyłącznie do smażenia naleśników. Fakt, że nie będziemy na niej smażyć nic innego, jest jej największą zaletą. Dzięki temu otrzymamy naleśniki pachnące masłem, a nie pozostałościami po innym daniu. Czasami nawet porządne umycie patelni nie wystarcza i zostaje na niej intensywny zapach, np. czosnku.

Kolejnym ważnym elementem jest ciasto. Kucharz Piotr Kucharski przygotowuje je z 4 jajek, 500 ml płynu (300 ml mleka + 200 ml wody) i 250 g mąki pszennej. Woda jest wg niego niezbędna, ponieważ dodaje ciastu elastyczności.

Reklama

Całość należy rozmieszać rózgą do połączenia składników. Na końcu dodajemy 50 g rozpuszczonego masła. Piotr Kucharczyk w wersji na słodko do ciasta dodaje również cukier w prawdziwą wanilią oraz szczyptą soli.

Niezwykle ważne jest odstawienie gotowego ciasta na 20-30 minut. Po tym czasie będzie ono gotowe do smażenia. Wielu ludzi popełnia poważny błąd, wlewając ciasto na pierwszego naleśnika na jeszcze nie do końca rozgrzaną patelnię. Taki naleśnik rzadko kiedy jest udany, ponieważ ciasto przykleja się do patelni.

W studiu "Dzień Dobry TVN" doszło do pojedynku pomiędzy Piotrem Kucharskim a Marcinem Prokopem, który podzielił się konkurencyjnym przepisem na idealne naleśniki. Do ciasta dodaje dwa dodatkowe składniki, dzięki którym naleśniki są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Co to jest? Dowiesz się z poniższego materiału wideo. Znajdziesz w nim również kilka naleśnikowych inspiracji.

x-news/INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje