Sekrety tajskiej kuchni
Jest uważana za jedną z najlepszych kuchni świata, a jej popularność wciąż rośnie. Przekonaj się na czym polega sekret oryginalnego smaku tajskich potraw.
Najbardziej charakterystyczne przyprawy stosowane w Tajlandii to chilli, imbir, słodka bazylia, trawa cytrynowa, kaffir lime (odmiana limonki).
Kuchnia tajska ma wiele wspólnego z kuchnią chińską. W przygotowaniu dań w obu krajach używa się takich samych składników jak chociażby sos sojowy.
Sposób gotowania i charakter serwowanych potraw różnią się w zależności od rejonu Tajlandii, w którym się je podaje. Na zachodzie kraju jedzenie jest zdecydowanie bardziej pikantne niż na północy.
Do jedzenia używa się widelca i łyżeczki. Wyjątek stanowią makarony, które je się za pomocą pałeczek.
Potrawy w Tajlandii dekorowane są ziołami, owocami i warzywami. Te ostatnie za pomocą specjalnych nożyków wycina się w fantazyjne kształty. Ten sposób dekoracji nazywa się carvingiem.
W kulturze tajskiej właściwości lecznicze przypisuje się trawie cytrynowej. Jest to roślina o podłużnych liściach, wyglądem przypominająca trawę. Najbardziej aromatyczną jej częścią jest bulwa.
Warzywa i owoce charakterystyczne dla Tajlandii to lychee, durian, longan, mango, papaya, kokos, mangosteen, rambutan, fasola długa i tajska bazylia.
W ciągu dnia w Tajlandii zjada się 3-4 posiłki. Na śniadanie unika się pikantnych potraw. Można zjeść np. grillowanego kurczaka z ryżem lub zupę ryżową. Reszta posiłków zależy od indywidualnych potrzeb i upodobań mieszkańców.