Seler panierowany z sosem serowym
Oryginalny przepis.
- 2 średnie selery,
- 10 dag orzeszków ziemnych,
- 10 dag żółtego sera tartego,
- 2 jajka,
- 0,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki masła,
- olej do smażenia,
- cytryna,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Selera obrać, pokroić w dość cienkie plasterki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować na półtwardo. Wyjąć z wody, osuszyć. Orzeszki ziemne posiekać, jajka roztrzepać. Selera panierować w kolejności: mąka (odłożyć 2 łyżki do sosu), jajko, orzeszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Masło rozgrzać, zasmażyć na nim pozostawioną mąkę i dodać mleko, zagotować, doprawić pieprzem i dodać starty ser cały czas mieszając (nie doprowadzać do wrzenia), ewentualnie dosolić. Selera podawać z sosem, cytryną i sałatą.
Czas przygotowania 1 h.
Przepis na 8 osób.