Seler panierowany z sosem serowym
Oryginalny przepis.

Składniki:
- 2 średnie selery, - 10 dag orzeszków ziemnych, - 10 dag żółtego sera tartego, - 2 jajka, - 0,5 szklanki mąki, - 1 szklanka mleka, - 2 łyżki masła, - olej do smażenia, - cytryna, - sól, pieprz
Przygotowanie:
Selera obrać, pokroić w dość cienkie plasterki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować na półtwardo. Wyjąć z wody, osuszyć. Orzeszki ziemne posiekać, jajka roztrzepać. Selera panierować w kolejności: mąka (odłożyć 2 łyżki do sosu), jajko, orzeszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Masło rozgrzać, zasmażyć na nim pozostawioną mąkę i dodać mleko, zagotować, doprawić pieprzem i dodać starty ser cały czas mieszając (nie doprowadzać do wrzenia), ewentualnie dosolić. Selera podawać z sosem, cytryną i sałatą. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 8 osób.