Reklama

Reklama

Selerowe pakieciki

Seler obierz i umyj. Pokrój na jednocentymetrowe plastry i rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 średni seler
  • 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 15-20 dag szynki wędzonej typu prosciutto
  • 15 dag sera typu parmezan w kawałku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowanie:

Reklama


1. Seler obierz i umyj. Pokrój na jednocentymetrowe plastry i rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmaruj olejem, posyp gałką, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz do miękkości, ok. 30 minut. Seler przełóż na talerz, aby ostygł.

2. Ziemniaki i seler zmiel w maszynce. Wymieszaj z mąkami, jajkiem, oprósz solą i pieprzem. Zagnieć gęste ciasto. Uformuj z niego wałeczki i potnij je lekko ukośnie na kawałki. Zagotuj wodę ze sporą szczyptą soli i olejem. Wrzucaj partiami kopytka. Gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij, dokładnie osącz.

3. Szynkę potnij w paseczki. Oliwę podgrzej na patelni. Wrzuć kopytka i podsmaż z każdej strony. Wyjmij na ogrzany talerz. Posyp szynką i płatkami lub wiórkami parmezanu. Udekoruj rozmarynem.

Czas przygotowania: 60 minut

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje