Selerowe pakieciki
Seler obierz i umyj. Pokrój na jednocentymetrowe plastry i rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem.
Składniki na 3-4 porcje:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 średni seler
- 1/3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- 3 łyżki oleju
- 15-20 dag szynki wędzonej typu prosciutto
- 15 dag sera typu parmezan w kawałku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowanie:
1. Seler obierz i umyj. Pokrój na jednocentymetrowe plastry i rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmaruj olejem, posyp gałką, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz do miękkości, ok. 30 minut. Seler przełóż na talerz, aby ostygł.
2. Ziemniaki i seler zmiel w maszynce. Wymieszaj z mąkami, jajkiem, oprósz solą i pieprzem. Zagnieć gęste ciasto. Uformuj z niego wałeczki i potnij je lekko ukośnie na kawałki. Zagotuj wodę ze sporą szczyptą soli i olejem. Wrzucaj partiami kopytka. Gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij, dokładnie osącz.
3. Szynkę potnij w paseczki. Oliwę podgrzej na patelni. Wrzuć kopytka i podsmaż z każdej strony. Wyjmij na ogrzany talerz. Posyp szynką i płatkami lub wiórkami parmezanu. Udekoruj rozmarynem.
Czas przygotowania: 60 minut