Ser twarogowy: Z czym ci posmakuje
W sklepach jest coraz więcej jego rodzajów i są one coraz tańsze. Podpowiadamy, jak je serwować, i do jakich potraw najlepiej pasują.
1. Kozi serek. Ma wyrazisty smak i kremową konsystencję. Nadaje się do tart z warzywami i mięsem oraz sałatek, np. z orzechami i winogronami.
2. Buratta. To krewna mozzarelli. Jest bardzo aksamitna. Najlepiej smakuje podana z oliwą, świeżo zmielonym pieprzem oraz warzywami.
3. Mozzarella. Ten serek możesz podawać jako przekąskę np. z pomidorem i pesto. Sprawdzi się także do zapiekanek oraz pizzy.
4. Tłusty twaróg. Niezastąpiony do serników, naleśników, czy ruskich pierogów. Na kanapki najlepszy ze szczypiorkiem oraz rzodkiewką.
5. Owczy ser. Ten pasterski przysmak możesz użyć do posypania sałatki albo jako nadzienie do pieczeni.
6. Ricotta. Z tego aksamitnie gładkiego serka łatwo przygotujesz desery, słodkie kremy, pasty kanapkowe oraz dipy. Możesz nim zagęszczać sosy oraz zupy.