Serniczek bez pieczenia
Szybki i lekki serniczek na lato.
Składniki:
- 2 op. galaretek(cytrynowa i truskawkowa)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 70 dag waniliowego serka homogeniz.
- 30 dag poziomek lub truskawek
- 2 op. okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
1. Galaretkę cytrynową (lub inną jasną) rozpuść w połowie przewidzianej na opakowaniu ilości wody. Dodaj żelatynę, wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
2. Do chłodnej galaretki małymi porcjami dodawaj serek homogenizowany. Cały czas energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Drugą galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, odstaw do lekkiego stężenia.
3. Owoce opłucz, osusz na sicie, usuń szypułki. Średnią tortownicę wyłóż połową biszkopcików. Nałóż połowę masy serowej. Przykryj warstwą pozostałych biszkoptów oraz resztą masy. Na wierzchu rozłóż przygotowane owoce. Zalej tężejącą galaretką, zastudź.