Reklama

Reklama

Sernik bez pieczenia

Nie znam osoby, która nie lubi sernika. Ten z naszego przepisu rozpływa się w ustach. Możesz ozdobić go owocami, albo posypać wiórkami czekolady. I nikt mu się nie oprze...

Składniki:



  • paczka bezglutenowych wafelków
  • 4 śmietany kwaśne (12 proc.)
  • 1 litr mleka
  • cukier waniliowy
  • kostka masła
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • sok z ½ cytryny
  • dowolne bakalie
  • starta na wiórki czekolada lub świeże owoce


Reklama

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować z dodatkiem cukru waniliowego. Śmietany zmiksować z całymi jajkami. Wlewać powoli, cały czas mieszając, do wrzącego mleka, gdy zacznie się ścinać nadal ogrzewać, aż oddzieli się ser od serwatki. Na sicie rozłożyć ściereczkę, na nią wykładać ogrzany ser i pozostawić do całkowitego odsączenia. Gdy ser będzie suchy i chłodny, zmiksować go wraz z masłem, sokiem z cytryny i cukrem.

Bakalie pokroić i dołożyć do masy serowej (nie miksować). Tortownicę wyłożyć bezglutenowymi wafelkami, nakładać na nie masę serową z bakaliami, wygładzić wierzch, który można posypać czekoladą lub udekorować owocami. Włożyć tortownicę do lodówki. Można przygotować całość (bez dekoracji) kilka dni wcześniej i przechowywać w zamrażarce. Przed podaniem udekorować.

Dowiedz się więcej na temat: dieta bezglutenowa | kuchnia dla malucha | sernik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje