Sernik bezglutenowy z malinami
Dla wszystkich, którzy nie mogą lub nie chcą jeść glutenu.
Składniki:
Spód:
- 100 g mąki z orzechów włoskich
- 100 g mąki słonecznikowej
- 100 g suszonych moreli
- 50 g nierafinowanego bio oleju kokosowego
Masa:
- 500 g serka mascarpone
- 4 serki homogenizowane waniliowe (4 x140 g)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
- 100 g malin
- 100 g borówek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód zmiksuj aż powstaną grudki. Przesyp je do formy i dokładnie wylep jej dno. Wstaw na godzinę do lodówki. Schłodzone serek mascarpone i serki waniliowe zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny.
Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj. Wystudź. Wystudzoną stopniowo wlewaj do masy serowej, delikatnie miksując całość. Dodaj owoce i delikatnie wymieszaj. Całość wylej na gotowy spód, udekoruj resztą owoców i wstaw do lodówki na 2 godziny.