Sernik bezglutenowy z malinami

Dla wszystkich, którzy nie mogą lub nie chcą jeść glutenu.

Oprócz malin, możesz dodać też jeżyny
Oprócz malin, możesz dodać też jeżyny123RF/PICSEL

Składniki:

Spód:

  • 100 g mąki z orzechów włoskich
  • 100 g mąki słonecznikowej
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g nierafinowanego bio oleju kokosowego

Masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 serki homogenizowane waniliowe (4 x140 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
  • 100 g malin
  • 100 g borówek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód zmiksuj aż powstaną grudki. Przesyp je do formy i dokładnie wylep jej dno. Wstaw na godzinę do lodówki. Schłodzone serek mascarpone i serki waniliowe zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny.

Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj. Wystudź. Wystudzoną stopniowo wlewaj do masy serowej, delikatnie miksując całość. Dodaj owoce i delikatnie wymieszaj. Całość wylej na gotowy spód, udekoruj resztą owoców i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas