Reklama

Reklama

Sernik "deska serów"

- To już nie musi być zwykła truskawka czy po prostu tort śmietankowy, ale biała czekolada z rozmarynem albo tymianek cytrynowy - tak o modnych smakach mówiła PAP Life Agata Stankiewicz, która teraz - razem z Małgorzatą Nagat - poleca sernik "deska serów".

Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat, czyli dziewczyny z wypiekami, a właściwie autorki programu telewizyjnego oraz książki pod takim właśnie tytułem, w swojej najnowszej publikacji zachęcają, aby na spotkanie w gronie rodziny bądź znajomych, zaserwować im sernik "deska serów". Brzmi dziwnie? Raczej wytrawnie...

Reklama

Składniki potrzebne do przygotowania spodu ciasta według przepisu Stankiewicz i Nagat to: 100 g mąki pszennej, 50 g zimnego masła, żółtko, pół łyżeczki soli, 40 g orzechów włoskich oraz łyżka miodu gryczanego.

Z kolei na masę serową potrzebne będą następujące produkty: 250 ml śmietanki 36 proc., 180 g sera gorgonzola, 100 g sera lazur, 3 łyżeczki żelatyny, szczypta soli, a także szczypta pieprzu.

Jeszcze galaretka. Tę zrobimy z: 200 ml czerwonego wina wytrawnego, gruszki, łyżki miodu gryczanego, łyżeczki agaru oraz szczypty ostrej papryki.

Przygotowanie sernika zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 st. C. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i blendujemy na drobne kawałki, ale nie na mąkę. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto i wylepiamy nim spód tortownicy, który wstawiamy najpierw do lodówki na 30 minut, a następnie do nagrzanego piekarnika. Spód pieczemy przez 18 minut, po czym go studzimy.

W tym czasie szykujemy galaretkę. W tym celu żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie, aż do jej przykrycia. Odstawiamy ją na 10 minut, a śmietankę podgrzewamy w garnuszku - nie doprowadzamy jednak do jej zagotowania i zdejmujemy z ognia.

- Sery pokrój i dodaj do gorącej śmietanki razem z namoczoną żelatyną. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, aż masa będzie gładka. Wylej na przestudzony spód. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny, aż masa stężeje - instruują autorki.

Na koniec obieramy gruszkę i kroimy ją w plastry o grubości 1 cm. Wino z miodem, agarem i papryką umieszczamy w garnuszku. Wkładamy jeszcze 2-3 plasterki gruszki i gotujemy przez 10 minut. Studzimy i lekko tężejącą galaretkę wylewamy na schłodzony sernik. Na wierzchu układamy gotowane w winie plastry gruszki, po czym tak przygotowane ciasto wstawiamy na noc do lodówki. (PAP Life)


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje