Sernik malinowy
Rozpływa się w ustach!
Sposób przygotowania
1. Połowę masła stop. Mąkę wymieszaj z połową cukru i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, śmietanę oraz 4 łyżki soku z cytryny. Dolej stopione masło. Zagnieć ciasto. Ok. 1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Resztę ciasta wstaw do lodówki na 20 minut.
2. Maliny przebierz, opłucz, osącz, osusz. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem. Domieszaj pozostały sok z cytryny, nalewkę i żółtka. Kiedy wszystkie składniki dobrze się po- łączą, dołóż twaróg oraz kaszkę. Białka ubij, wymieszaj z masą serową.
3. Blachę wyłóż pergaminem. Ciasto z lodówki cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi blachy. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Wierzch posyp malinami. Ciasto z zamrażalnika zetrzyj wprost na wierzch sernika. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz godzinę. Udekoruj.