Reklama

Reklama

Sernik malinowy

Rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 1 kostka (20 dag masła)
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1–2 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 75 dag mielonego twarogu
  • 40 dag malin
  • 4 łyżki nalewki malinowej
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

1. Połowę masła stop. Mąkę wymieszaj z połową cukru i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, śmietanę oraz 4 łyżki soku z cytryny. Dolej stopione masło. Zagnieć ciasto. Ok. 1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Resztę ciasta wstaw do lodówki na 20 minut. 

2. Maliny przebierz, opłucz, osącz, osusz. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem. Domieszaj pozostały sok z cytryny, nalewkę i żółtka. Kiedy wszystkie składniki dobrze się po- łączą, dołóż twaróg oraz kaszkę. Białka ubij, wymieszaj z masą serową. 

3. Blachę wyłóż pergaminem. Ciasto z lodówki cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi blachy. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Wierzch posyp malinami. Ciasto z zamrażalnika zetrzyj wprost na wierzch sernika. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz godzinę. Udekoruj.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje